Studera i Kina

 
 

Övrig information om Kina:

 

  Kinesiska städer:

 

 

 

Google
Web www.chinastudies.se

 

 

Den finns många möjligheter att studera i Kina för den som vill. Vill man går det att läsa en hel examen i Kina. Dessa studier kan då påbörjas så snart som gymnasiekompetens erhållits. Vid universiteten i Hongkong och Macau hålls största delen av undervisningen på engelska vilket innebär att den som vill studera där inte behöver lära sig kinesiska först. Utländska studenter brukar också erbjudas kurser vid sidan av studierna i både mandarin och kantonesiska. När det gäller fastlandskina är utländska studenter också välkomna att läsa hela sina utbildningar men behöver då först läsa 1-2 års kinesiska eller ha goda resultat på HSK-provet (Hanyu Shuiping Kaoshi, 汉语水平考试), vilket anordnas i Lund varje år. Undervisning i kinesiska för utlänningar finns på de flesta universiteten i Kina.

Ett alternativ är att endast studera ett år i Kina via utbytesprogram genom det egna universitetet/högskolan. Många av universiteten/högskolorna i Sverige har utbyten med universitet i Fastlandskina, Hongkong, Macau och Taiwan. Detta kan dock vara osäkert, då kriterierna för att bli vald till dessa utbyten, ofta är otydliga. För den som verkligen är intresserad av utbytesstudier i Kina får antingen ha tur eller ansöka på egen hand som ”freemover.

 

För den som är intresserad av att studera i Hongkong eller Macau har jag skrivit ner lite information här.

 


 

Välja skola och ansöka

 

Studier i (fastlands) Kina innebär nästan uteslutande studier i kinesiska. Efter att uppnått tillräckliga kunskaper i kinesiska finns möjligheter för den som vill att studera med lokala studenter på universitetsnivå. Den första och svåraste frågan som man ställs inför efter att ha beslutat sig för att studera kinesiska i Kina är vilket universitet och vilken stad man skall studera i. Som en vägledning finns här de tio högst rankade universiteten i Kina enligt netbig.com:

 

1. Tsinghua University (清华大学), Beijing.

2. Peking University (北京大学), Beijing.

3. Nanjing University (南京大学), Nanjing.

4. Fudan University (复旦大学), Shanghai.

5. Zhejiang University (浙江大学), Hangzhou.

6. University of Science and Technology of China (中国科学技术大学), Beijing.

7. Shanghai Jiaotong University (上海交通大学), Shanghai.

8. Nankai University (南开大学), Tianjin.

9. Beijing Normal University, (北京师范大学), Beijing.

10. Renmin University of China, (中国人民大学), Beijing.

 

Det behöver inte alls vara den bästa idén att åka till något utav toppuniversiteten i Beijing och Shanghai. Många studenter i Beijing och Shanghai har upplevt att det varit svårt att få kontakt med kinesiska studenter där och tillbringat större delen av sin tid med andra utbytesstudenter från väst. Väljer man istället ett universitet som ligger i en stad utan så mycket västerlänningar kan det istället hända att man blir uppsökt av kinesiska studenter som vill ha någon att prata engelska med, varvid det kan vara lättare att göra ett språkutbyte. Jag har studerat ett år vid Dalian University of Foreign Languages (Dalian waiguoyuxue 大连外国语学), rankat som det 347e bästa universitetet i Kina av Netbig. Skolan ligger i Dalian, nordöstra Kina. Den största delen av de utländska studenterna där var japaner och koreaner som hade mycket begränsade engelskkunskaper varvid vi var tvungna att prata kinesiska från första början. Ofta kom kinesiska studenter fram till mig efter skolan eller ute på gatan och började prata och ville byta språk. Vid språkstudier spelar ofta omgivningen stor roll, liksom hur tvungen man är att prata språket varför det i vissa fall kan vara bättre att välja ett mindre känt universitet än något av de stora. Det bästa kanske är att bara leta efter någon stad som man tror man kommer att tycka om och gå på magkänsla. Leta därefter upp något universitet i staden och begär information därifrån. Vill du fortsätta och studera till en examen i Kina efter språkstudierna är det dock av vikt vilket universitet du tar examen vid – ju bättre rykte desto lättare att få jobb. Då kan det vara viktigt att välja något av de bästa. Kraven för att studera kinesiska vid något universitet i Kina är vanligtvis endast att man är över 16 år och inte har några allvarliga sjukdomar (så som AIDS, syfilis, tuberkulos eller galen). 

 

Många av universiteten i Kina har minst sagt bristfällig kommunikation med blivande studenter, svarar inte på e-mail, brev m.m. Tyvärr är detta inget ovanligt och inget att haka upp sig på, det gäller bara att vara ihärdig. De flesta universitet har på sin hemsida ansökningshandlingar som går att ladda ner. Ett irritationsmoment är dock att många universitets hemsidor har engelska versioner som fungerar mycket dåligt. Det är inte heller ovanligt att man efter antagningen endast får ett litet tunt skört rispapper som skall användas för att söka visum hos ambassaden. Fungerar ingenting i ansökningsprocessen, åk till Kina som turist och sök upp ett universitet som ser bra ut och ansök på plats. De flesta universitet tar då gärna emot och hjälper till att ansöka om visum m.m. Terminerna börjar vanligtvis i början av september samt mitten av februari. Detta fungerar dock inte med de mest kända universiteten i Peking och Shanghai där sista ansökningsdag måste hållas (vanligtvis i början av juni för studier med början i september).

 

Visum

 

Efter att ha fått antagningsbevis från den skola man skall studera vid behöver en läkarundersökning göras (behövs ej om studierna är kortare än sex månader). Denna undersökning ingår inte i den svenska sjukförsäkringen utan måste betalas fullt ut av den sökande själv, vanligtvis mellan 1500-2000kr. Ofta får man ett formulär från skolan som skall fyllas i av läkare och där skall ingå bl.a. ekg, lungröntgen, HIV-test och test för syfilis. Personer med HIV/AIDS kan inte på några villkor få inresetillstånd till Kina. Ta vara på så många testbevis och handlingar som möjligt då dessa kommer att behövas på plats i Kina vid ansökan om uppehållstillstånd. Risken är stor att många delar av läkarundersökningen måste göras om i Kina, med en rad olika motiveringar så som att stämpeln inte ser tillräckligt ”officiell” ut. Undersökning gjord vid ett privat sjukhus eller av familjeläkare godkänns inte vid registreringen i Kina.

 

Antagningsbevis, resultat från läkarundersökningen samt blankett JW201 (eller JW202) som fåtts från skolan skall tas med till ambassaden, och fås tillbaka. Ofta vill ambassaden behålla dessa handlingar, men försök få dem tillbaka då de kommer att behövas i Kina. Ge så långt som möjligt bara kopior till ambassaden. Visumet tar ca en vecka att utfärda och kan fås från kinesiska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Mer information finns på deras hemsidor. 

 

Studentvisum kan också fås på plats i Kina. Det är alltså fullt möjligt att åka dit med turistvisum och sedan få hjälp av den skola man skall studera vid för att ändra statusen på visumet. Skulle man som turist i Kina plötsligt få ett infall och vilja studera är det därför lätt att ordna. Vid korta studier så som sommarkurser går det bra att endast ha turistvisum och man slipper då allt pappersarbete runt uppehållstillstånd.

 

Registrering i Kina.

 

Efter att ha anlänt till Kina har man 30 dagar på sig att registrera sig vid skolan (som står som danwei/arbetsenhet) och polisen som utfärdar uppehållstillstånd. Uppehållstillståndet är en liten grön bok där viktig information finns registrerad och vid flytt måste detta registreras i uppehållstillstånd via polisen. På senare tid har i bl.a. Shanghai den gröna boken övergetts till förmån för ett uppehållstillstånd som klistras in i passet. Görs inte detta riskerar man att få tillsägelse av polisen att flytta samt böter (mer om detta under kapitlet om att studera i Kina). 

 

Registreringen kan upplevas som ganska komplicerad med verifikation av hälsokontroller, föreläsningar om lagar och regler, registrering vid den lokala polisstationen där man bor (om man bor utanför campus). Att här skriva en (väl behövd) plan och instruktion för hur registreringen går till hjälper inte mycket då det skiljer sig mellan olika universitet och städers regler och rutiner.

 

En del av hela registreringsprocessen är att söka  uppehållstillstånd hos polisen, eller "kontoret för allmänhetens säkerhet" (gongan ju, 公安). Skall man inte bo i korridorrum på skolan krävs en blankett från skolan som tillåter detta, att hyresvärden ansöker om en ”security licence” och att allt sedan registreras hos den lokala polisen. Detta måste göras inom 24 timmar från att kontraktet skrevs, annars hotar böter. Man skall inte vänta sig att polisen eller universitetet talar om vad som måste göras, utan det kan komma som en överraskning efter ett antal dagar. En del av reglerna tas det dock ibland mindre hårt på, t.ex. slapp jag att visa upp någon "security licence" eller liknande gällande min läghenhet.

 

 

Boende

 

Korridorrum är ofta delade och kan kosta mellan 1000-2000Y i månaden. Man delar aldrig med någon kinesisk student utan med andra utländska studenter. Vill man ha ett eget rum får man ofta betala den dyrare hyran. Att hyra en lägenhet i Kina är ofta billigare och mer prisvärt än att hyra korridorrum av universitet. Att hitta en egen lägenhet utanför campus är oftast inte svårt, det är i alla fall bra mycket enklare att hitta lägenhet i städer som Shanghai eller Peking än i Stockholm eller Lund.  Se bara till att registrera flyttningen hos polisen på rätt sätt, annars kan problem lätt uppstå och man kan bli tvingad att flytta (hände en av mina klasskamrater som inte sökt tillstånd för att flytta ut från universitetet).

Att leta efter lägenhet i Kina kan skilja sig något från olika platser i Kina, särskilt gällande pris och bestämmelser för registrering hos polisen (gong an ju, 公安局). Det som här anges gäller egna erfarenheter från Shanghai och det är mycket möjligt att situationen kan se annorlunda ut i andra städer, områden inom Shanghai och vid andra tidpunkter. Kina och Shanghai förändras snabbt och därför bör läsaren hela tiden vara medveten om att situationen mycket väl kan ha förändrats.

Att hitta lägenhet i Shanghai är förhållandevis lätt, men det kan vara nog så jobbigt om man kommer utan någonstans att bo annat än hotell, ingen kännedom om staden samt ett hyfsad jetlag. Det kan därför vara bra att kolla upp situationen på nätet innan man kommer så att den som letar har lite hum om vad som finns och vad det kostar. Användbara länkar finns här.

 

I Shanghai finns det gott om mäklare som kan hjälpa till att hitta lägenhet, även för uthyrning. Engelskkunskaperna kan dock vara bristande, varför det är bra att ha med sig någon som kan kinesiska. Mäklarna är av skiftande storlek och vi började med att besöka några mindre mäklare när Fudans universitet. Det kan vara värt att veta att kineserna anger storleken på lägenheterna lite annorlunda mot vad vi gör i Sverige, då vardagsrummet anges för sig. En två (ett vardagsrum och ett sovrum) blir 一厅一房 (yi ting yi fang). Vi (jag och min flickvän) förklarade vad vi letade efter, en tvåa eller trea, runt 2000 yaun i månaden och ren, gärna i höghus där just renlighet och hygien hade högsta prioritet. Under två dagar blev vi av tre olika mäklare, som alla sagt att de hade precis vad vi behövde, medsläpande till ett flertal lägenheter där hygien antagligen ansågs som det minst viktiga. Vi förklarade gång på gång att de lägenheter vi fick se, många treor runt 120-140 kvadratmeter och samtliga smutsiga och äckliga inte var det vi sökte. Trots detta fick vi fortsätta att se exakt likadana lägenheter som innan och både vår och mäklarnas tid slösades bort. På kvällen den andra dagen av sökande hittade vi en större mäklare som tog oss med till en nybyggd och ren tvåa (60 kvadratmeter) med en standard en bra bit över den svenska normalstandarden. Lägenheten ligger dessutom på inte allt för långt avstånd från Nanjing lu (Shanghais kanske mest kända gata), ungefär 20 minuters gångavstånd. Hyran är 2600 yuan i månaden. Hyran kan tyckas dyr, och det är möjligt att vi hade hittat något billigare om vi gått ner i krav (t.ex. samsats med kackerlackor), men efter två dagars letade endast boende på hotell framstår lägenheten som paradiset. Det kan tilläggas att den är möblerad med nya möbler och att det är 24 timmars bevakning med vakter utanför dörren. Lägenheten ligger på 7e våningen av 30.

 

Enligt regler stiftade av den lokala regeringen i Shanghai skall ersättningen till mäklare utgå med 70% av lägenhetens månadshyra, vanligtvis delas denna på hälften av den som hyr och den som hyr ut. Vatten, el, gas, telefon m.m. står oftast i ägarens namn, men betalas av hyresgästen. Hyran betalas ofta tre månader i taget plus en deposition motsvarande ytterligare en månadshyra att täcka upp eventuella skador eller obetalda räkningar som hyresgästen kan tänkas lämna efter sig. De flesta hyresvärdar hyr ut på minst ett halvår, oftast gärna inte mindre än ett år. Kortare hyrestid kan vara mycket svårt att få igenom.

 

Glöm inte bort att inom 24 timmar från inflyttningen få detta registrerat vid den lokala polisstationen. Annars kan böter vara att vänta.

 

Undervisningen

 

Vanligtvis har man lärarledd undervisning 4 timmar om dagen och sedan en hel del läxor att göra hemma. Klasserna domineras ofta av japaner och koreaner, ofta dock bortsett från klasser på lägre nivåer vid de mest kända universiteten i Beijing och Shanghai där västerlänningar är ganska vanliga.

 

Vid registrering på universitetet görs oftast ett prov (liknande HSK) som avgör vilken klass man hamnar i. Oftast är klasserna uppdelade i nybörjarnivå (初级), medel (中级) och avancerad (高级). Dessa tre nivåer är sedan i sig uppdelade på mellan 2 och fyra undernivåer. Närvaro är viktigt och lärarna kan bli lite irriterade vid låg närvaro. Ofta börjar lektionerna redan klockan åtta på morgonen. Vid flera universitet finns också tillvalsklasser som t.ex. Kung-Fu eller teckeninlärning för västerlänningar.

 

Kommentarer och diskussioner

Välkommen att lämna en kommentar eller fråga

blog comments powered by Disqus

 

Rekommenderade länkar

  

Bloggar

 

För den som vill läsa mer om hur livet för svenska studenter i Kina kan vara finns bl.a. följande bloggar:

 

Katarina Waerns blogg, studerar vid BLCU i Beijing 2010-2011.

 

Min egen blogg över studier vid Fudan University hösten 2005.

 

My Truongs blogg över studier vid Fudan Daxue från hösten 2005.

Niklas Doughertys blogg 幸福, om livet som student vid Shanghai Daxue från hösten 2004.

Post-occidental orientalism, en blogg om studier i Chengdu som börjar hösten 2005. Av en japankännare som även valt att prova på Kina.

我在北京 (jag i Peking), en blogg av Carl Johan Ragnarsson som hösten 2005 påbörjar studier i Beijing.

好事 (bra grejer), en blogg av tre svenska studenter över sina studier vid Shanghai Jiaotong Daxue hösten 2005.

 

Flygbiljetter

Resor till Beijing och Kina kan bl.a. bokas hos följande resebyråer:

Doodle

DTF Travel

Flygcentrum

Flygvaruhuset

Metro Travel

Mr Jet

Seat24

Sista minuten

Travellink

Travelstart

 

Föreningar och organisationer

 

Föreningen För Svenska Studenter I Kina (FSIK).

 

Kinesiska föreningen i Malmö

 

Kinesiska kulturföreningen i Stockholm

 

Svensk-kinesiska föreningen. - För den intresserade av Kina

 

Kinainformation

 

China Internet Information Center

 

Destionation Asia - studentdrivet projekt för att öka kunskap och förståelse om Kina.

 

European Association of Chinese Studies - för akademiker inom Europa.

 

Eurosoftware har en del användbar information om studier i kinesiska

språket.

 

Föreningen För Svenska Studenter I Kina (FSIK).

 

Kinaportalen - om Kina, med bl.a. forum, blogg, bilder.

 

Kinesiska.com - om Kina och kinesiska språket.

 

Radio 86 - reportage från Kina.

 

Sinoforum - Lundasinologernas Alumniförenings forum.

 

SSELP, databas över kinesiskspråkiga tidsskrifter i Europeiska samlingar.

 

Svensk-kinesiska föreningen. - För den intresserade av Kina

 

Östasiatiska museet

 

Kinesiska universitet

 

Samlingssida för universiteten i Shanghai

 

De tio bästa universiteten:

 

Tsinghua University (清华大学), Beijing.

 

Peking University (北京大学), Beijing.

 

Nanjing University (南京大学), Nanjing.

 

Fudan University (复旦大学), Shanghai.

 

Zhejiang University (浙江大学), Hangzhou.

 

University of Science and Technology of China (中国科学技术大学), Beijing.

 

Shanghai Jiaotong University (上海交通大学), Shanghai.

 

Nankai University (南开大学), Tianjin.

 

Beijing Normal University, (北京师范大学), Beijing.

 

Renmin University of China, (中国人民大学), Beijing.

 

Lägenheter

 

www.haozhai.com, och www.anjia.com är två bra sajter för att leta lägenheter i Shanghai. Dessa finns dock endast på kinesiska.

 

Vill man ha allt fixat innan ankomsten till Shanghai finns www.emoo.net. Andra sidor som specialiserat sig mot utlänningar är: www.shrelocation.com, www.brianrealestate.com, www.space.sh.cn, www.entershanghai.info, www.shanghaicentre.com. Många fler finns, men det skall tilläggas att de lägenheter som går att hitta hos dess företag specialiserade på utlänningar antagligen är bra mycket dyrare än hos företagen som är inriktade på kineser.

 

Privata annonser finns på http://shanghai.asiaxpat.com.

 

Länksidor

 

ChinaSite.com. The Complete Reference to China/Chinese-Related Web Sites.

 

Myndigheter och institutioner

 

Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Information om studiemedel.

 

Centre for Asian Studies vid Göteborgs universitet.

 

Högskoleverkets databas över kurser vid Sveriges universitet och högskolor

 

Institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala universitet.

 

Institutionen för orientaliska och afrikanska språk vid Göteborgs universitet.

 

Institutionen för orientaliska språk vid Stockholms universitet.

 

Institutionen för östasiatiska språk vid Lunds universitet.

 

Kinesiska ambassaden i Stockholm

 

Kinesiska konsulatet i Göteborg

 

NIAS - Nordic Institute of Asian Studies

 

Nordiska centret vid Fudan universitetet

 

Project China - studentinitiativ mellan KTH och Handelshögskolan i Stockholm. Anordnar aktiviteter för studenter och företag med anknytning till Kina.

 

Svenska ambassaden i Beijing

 

Svenska generalkonsulatet i Guangzhou

 

Svenska generalkonsulatet i Hongkong

 

Svenska generalkonsulatet i Shanghai

 

The Centre for East and South-East Asian Studies at Lund University

 

The Nordic Confucius Institute in Stockholm (北欧斯德哥尔摩孔子学院)

 

Språkreseföretag

 

Vill man ha hjälp med ansökningar m.m. kan det vara en ide att anlita en språkreseföretag. Terminsavgiften blir då betydligt högre än om man reser på egen hand.

 

Step into China - ett språkreseföretag som är specialiserat på Kina. Företaget är tyskt men välkomnar svenskar, och erbjuder kurser i Qingdao. Den programansvarige på skolan är en gammal god vän till mig sedan min tid i Hongkong.

 

Språkhjälpmedel och on-line kurser

 

Babelfish - Automatisk översättning av kinesiska. Observera dock att resultatet ofta kan bli mycket konstigt.

 

BBC's introductionskurs till kinesiska.

 

ChinesePod.com - Learn Mandarin Chinese with Free Daily Podcasts and a Personal Learning Center - Direct from Shanghai, China.

 

Chinese pronunciation guide, från Harvard universitetet.

 

Chinese-Tools innhåller ett flertal hjälpmedel för studier i kinesiska, bl.a. gratis kurser online, kinesisk kalligrafi, namnöversättning, ordlista m.m.

 

Font.com.cn har ett stort urval av kinesiska fonter.

 

 HögskoleProvGuiden - Onlineutbildningen inför högskoleprovet

 

Jun Da's WebCentral innehåller en del hjälpmedel för studier i kinesiska.

 

Learning Chinese Online - Hjälp vid studier i kinesiska

 

Newschinese - nyheter på kinesiska med översättning till engelska samt med pinyin på de ord pekaren dras över. Bra när man pluggar kinesiska.

 

NJstar, programvara för att läsa och skriva kinesiska på datorn. Kan laddas ner gratis för en provperiod.

 

Patrick Hassel Zein's hemsida om kinesiska språket.

 

Pinyin Practice - öva på ditt uttal.

 

Samma på kinesiska - nybörjarkurs i mandarin.

 

The China www Virtual library - Internet guide för kinesiska studier.

 

The Chinese outpost - gratis introduktionskurs i kinesiska.

 

The Journey of the Lost Rabbit - ett berättelsebaserat program som fokuserar på kinesiskt vokabulär och läsning för nybörjarstudenten.

 

University of Virginia's online teckeninlärning.

 

Omniglot, om det kinesiska skriftspråket.

 

On-line Chinese tools. Ordlista, flashcards m.fl. hjälpmedel för den som studerar kinesiska.

 

Wenlin - Ordlista och hjälpmedel vid studier i kinesiska, mycket användbart. Används bl.a. på kurserna i kinesiska vid Lunds Universitet.

 

逸海书城 - Noveller och berättelser på kinesiska online.

 

Your Dictionary - har bl.a. lexikon för mandarin och kantonesiska. 

 

Zapchinese - hur man skriver kinesiska.

 

Zhongwen.com. Här finns ett flertal ordlistor, gamla klassiker, och inlärningshjälpmedel.

 

Stipendium

 

Svenska institutet (SI) handläggar en del stipendium till Kina.

 

The China Scholarship Council (CSC) kan ge finansiellt stöd för kineser som vill studera utomlands och för utlänningar som vill studera i Kina. Här finns även en hel del information om studier i Kina.

 

Studera i Kina - vidare information

 

Chinese Service Center for Scholarly Exchange (中国留学服务中心).

 

Föreningen För Svenska Studenter I Kina (FSIK).

 

Kinaportalen - om Kina, med bl.a. forum, blogg, bilder.

 

Ministry of Education of The People's Republic of China (中华人民共和国教育部).

 

Sinoforum - Lundasinologernas Alumniförenings forum.

 

The China Scholarship Council (CSC) kan ge finansiellt stöd för kineser som vill studera utomlands och för utlänningar som vill studera i Kina. Här finns även en hel del information om studier i Kina.

 

Övrigt

 

KarriärGuiden.se - Sveriges jobbsite

 

QQ - det vanligaste programmet i Kina för chat. Påminner om ICQ.

 

Studenternas.se - En mötesplats för ungdomar

 

Student.se - jobb, böcker och nöjesliv för studenter.

 

Syoguiden ger information om studier och arbete i Sverige och utomlands.

 

Utsikt.nu - är till för dig som är nyfiken på världen, öppen och kunskapsgirig och som har tankar kring att studera eller jobba utomlands.

 

Rekommenderad litteratur

 

Böcker om Kina och det kinesiska språket

 

A Chinese-Enlish Dictionary 1995. Verket jag själv använder mig av för kinesisk till engelska. Kom till på direktiv av ordförande Mao och publicerades första gången 1978.

 

Buoye, Thomas, 1992. Study Guide to the Chinese. Center for Chinese Studies Publications. Används som kursbok vid Stockholms universitet.

 

Burgman, Torsten 1998. Kinabilden i Sverige: från 1667-1998; från Kang-Xi till Mao Zedong och Jang Zemin. Historisk media.

 

 

China 2005. Lonely Planet Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

 

 

Concise English-Chinese Chinese-Enligsh Dictionary 2004. The Commercial Press Ltd, Hong Kong.

 

Eastman, Lloyd E 1988, Family, Field and Ancestors; Constancy and Change in China's Social and Economic History 1550-1949. Oxford university Press. Används vid Stockholms universitet.

 

Ebrey, Patricia Buckley 1999, Cambridge Illustrated History Of China, Cambridge University Press. Används som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

 

Fairbank, John K, Goldman, Merle, 2005. China: A New History. Harvard University Press. Används vid Lunds och Stockholms universitet. En av de bästa böckerna som finns gällande Kinas historia.

 

Jin, Hong Gang, Xu De Bao, Berninghausen, John 1999. Chinese Breakthgrough: Learning Chinese Language Through TV and Newspapers. Cheng & Tsui Co. USA. Används bl.a. vid Stockholms universitet.

 

Kang, Yuha, 1999. Converstional Chinese 301. Beijing Language & Culture University Press, China. Används som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

 

Kjellgren, Björn 2000. Kinakunskap. Studentlitteratur. Används bl.a. vid Stockholms universitet.

 

Kina: Willmaguide. 2000. Kartförlaget

 

 

Lindqvist, Cecilia 1999. Tecknens Rike. Albert Bonniers förlag AB. En mycket känd svensk bok om kinesiska tecken. Används bl.a. som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

 

Morrison, Robert, Kingsley, Bolton 2002. Western Linguists and the Languages of China. Ganesha Publishing London. Ett stort verk i sju volymer om de olika dialekterna i Kina. Fokus ligger på ett nytryck av verk producerade av missionärer och andra som försökte katalogisera, beskriva och analysera de olika dialekterna/språken i Kina från början av 1800-talet och framåt.

 

Pulleyblank, E.G. Outline Of Classical Chinese Grammar. University Of British Columbia, Vancouver, USA. Används vid Stockholms universitet.

 

Ramsey, S. Robert, 1992. Languages of China. University Presses of California, Columbia And Princeton, New Jersey USA. Används som kursbok vid Stockholms universitet.

 

Svantesson, Jan-Olof 1991. Språk och skrift i Öst- och Sydöstasien. Studentlitteratur. Används bl.a. vid introduktionskurserna i kinesiska och japanska vid Lunds universitet.

 

Tung P.C, Pollard, D.E 1982, Colloquial Chinese, Taylor & Francis Ltd, London. Används som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

 

Tung, P.C, Pollard D.E 1983, Colloquial Chinese Character Text (simplified Character Version). Används som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

 

Wilkinson, Endymion 2000. Chinese History, A Manual. Harvard University Press, Cambridge, Mass. Används vid Stockholms universitet.

 

Yao, Tao-Chung 2003, Integrated Chinese, Spoken-word audio cassette. Cheng & Tsui Co, USA. Används vid Stockholms universitet tillsammans med textboken med samma namn.

 

Xinhua Zidian 2001. China Book Trading GmbH. Lexikon som används bl.a. vid Stockholms universitet.

 

   

© Eskil Fredriksson 2005-2011. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Tips om länk eller kommentar gällande innehållet? Skicka då gärna e-mail till mig.

Senast uppdaterad: 2011-01-13