Studera i Hongkong och Macau
 

 

Övrig information om Kina:

 

  Kinesiska städer:

 

 

  

 

Google
Web www.chinastudies.se

 

 

 

Vid universiteten i Hongkong och Macau sker undervisningen främst på engelska, men även kurser på kinesiska och portugisiska (Macau) förekommer. Universidade de Macau (澳门大学) är Macaus universitet och har utbyte med Stockholms universitet, Mälardalens högskola och Växjö universitet.  

Universiteten i Hongkong håller överlag god kvalité. Enligt Asiaweeks rankning av de asiatiska universiteten kom University of Hong Kong på tredje palts i Asien. Även Chinese University of Hong Kong, Hong Kong Polytechnic University och Hong Kong University of Science and Technology har gott rykte och tillhör världens främsta universitet. Bland Hong Kongs övriga universitet återfinns Hong Kong Baptist University, City University of Hong Kong och Lignan College

För den som vill läsa hela sin utbildning i Hongkong kan det vara mycket hård konkurrens till de bästa universiteten. En möjlighet för den som vill studera en kortare tid vid universitet i Hongkong är att åka som utbytesstudent. Ett flertal universitet och högskolor i Sverige har utbytesavtal med universitet i Hongkong. Kolla med ditt eget universitet om det finns avtal med något universitet i Hongkong. Fördelen med att åka via ett utbytesavtal är bl.a. att man slipper betala terminsavgift.

För den som inte kommer in på något utbytesprogram  finns möjligheten att åka ett år till Hongkong som ”visiting student”, vilket brukar vara mycket lättare att komma in på. Undersök först med ditt egna universitet vilka kurser som de kan tänka sig att tillgodoräkna i examen i Sverige. Ett intyg på att du kan tillgodoräkna dig kurserna för en kommande examen i Sverige krävs ofta av universitetet i Hongkong (olika regler kan gälla mellan olika universitet, undersök vad som gäller vid det universitet du vill läsa vid). Om du läser enstaka kurser eller program i Sverige spelar ingen roll.

Jag har själv studerat ett år som visiting student vid University of Hong Kong (även kallat Hong Kong University, eller bara HKU). Det är det äldsta universitetet i Hongkong, grundat 1910. Universitetet har ett stort utbud av kurser på engelska om Kina vad gäller ekonomi, politik, sociologi filosofi m.m. När ansökan om ”visiting student” skickas in skall kurser väljas, vilka som väljs spelar ingen större roll då det finns möjlighet att byta kurser när terminen börjar. Universitetet, tillsammans med sponsorer kan också erbjuda rum på korridor (som delas med en annan student), vilket är ett mycket billigt alternativ jämfört med att själv hyra lägenhet och det ger också möjlighet att lära känna lokala studenter. Det är bra att ansöka i så god tid som möjligt, särskilt med tanke på ansökan om visum som kan ta tid. Ansökan kan ske genom ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg (beror på var du bor), men det är Hongkongs immigrationsmyndighet som avgör hur procedurerna skall gå till. Det kan därför vara en bra idé att börja hos dem och undersöka vad som krävs. Visumansökan kommer att skickas till Hongkong varefter ambassaden/konsulatet utfärdar visumet i ditt pass. Med tanke på alla papper som skall skickas till och från Hongkong tar det tid. När jag skulle studera i Hongkong var visumet utfärdat med en gammal stämpel och fel identifieringsnummer var inskrivet varvid över en timmes väntan och undersökning var att vänta vid passkontrollen i Hongkong. Att åka till Hongkong med turistvisum och ändra till studentvisum där är inte att rekommendera då detta kan ge mycket byråkratiskt krångel. De som sökt studentvisum på plats har fått genomgå förhör där de har behövt förklara utförligt varför visum inte införskaffades innan avresa.

Skillnaderna mellan universiteten i Sverige och Hongkongs universitet är stora. I Sverige vet lärarna ofta inte ens vem du är (åtminstone vid större institutioner), medan relationerna mellan lärare och elever är mycket närmare vid HKU. Man söker ca 5 kurser per termin som läses parallellt. Varje kurs har seminarium i mindre grupper en gång i veckan. Lärarna i Hongkong visar över lag mer respekt för vad studenterna säger och är mycket mer uppmuntrande än vad lärarna i Sverige är. I gengäld skall lärarna i Hongkong tilltas med Dr. och efternamn.

En stor skillnad mellan svenska universitet och universitetet i Hongkong är att närvaro verkar vara viktigare hos en stor del av de kinesiska studenterna än vad det är hos de svenska. Det är vanligt att en student i Hongkong kommer till lektionen för att sedan lägga huvudet på bänken och sova sig igenom den. Även på seminarier händer det att studenter sitter jämte läraren och sover. Det är också helt accepterat att ha mobiltelefonen på under lektionen och även att SVARA när någon ringer. Detta är något som både lärare och elever gör. Undantag finns, men de är få och ofta någon lärare som har arbetat ett tag vid något universitet i väst och vill påtvinga eleverna vanorna där. Västerländska lärare vid HKU verkade ha vant sig vid det lokala sättet.

Hong Kong University

 

En del utländska studenter tycker att de lokala studenterna ofta beter sig omoget. Det kan bl.a. handla om att spela innebandy i korridoren till fyra på natten, eller leka olika lekar som kan kännas ganska främmande för en svensk student i 25-års åldern. Vid universiteten i Hongkong är det ytterst ovanligt att det finns någon studerande över 22 års ålder på grundutbildningen då de flesta kommer direkt från gymnasiet.  

Den som skall studera i Hongkong i mer än sex månader rekommenderas att ansöka om ett Hongkong ID-kort. Detta underlättar livet rejält, då det plötsligt blir möjligt att skaffa telefonabonnemang m.m, och är jämförbart med ett svenskt personnummer. HKID går att skaffa vid Hongkongs immigrationsmyndighet. Det ger också rätt till gratis akutsjukvård. HKU har förövrigt en avdelning med både läkare och tandläkare med gratis vård åt anställda och studenter vid universitetet som det är fritt även för utbytesstudenten att nyttja.  

Något som kan vara påfrestande för en svensk utbytesstudent är att behöva dela rum med någon annan. Det finns flera studentbostäder vid HKU, kallade ”hall”. De kan vara så höga som 25 våningar med enbart studentrum. Hallarna är dock mycket mer än bara bostäder, då varje hall försöker skaffa sin egen kultur med sina egna traditioner. På översta våningen bor någon lärare som har utsetts till att styra över hallen. Varje korridor har sedan en ”tutor”, en student som oftast är på masternivå som bestämmer och samordnar aktiviteter på varje korridor. Varje månad anordnas ett obligatoriskt ”high table dinner” där varje boende måste närvara. Har en student varit frånvarande ett antal gånger (ofta tre) så förlorar denna platsen i korridoren och kan tvingas flytta från korridoren. Som utbytesstudent kan det dock vara givande att se dessa high table dinner, då de ger insikt i hur lokala studenter har det. Många av traditionerna i hallarna kan kännas fåniga men till skillnad från den lokala studenten kan de utländska studenterna välja själva vilka tillställningar de vill vara med på (bortsett från high table dinner som är obligatoriskt för alla). 

 

Starr Hall

 

 

 

 

Det är också populärt bland lokala studenter att mitt i natten gå ut och äta på någon lokal liten restaurang. Det finns flera små restauranger öppna mitt i natten (kan dock ofta ge ett smutsigt intryck) som serverar xiu ye (snack). Detta är något som man som visiting student borde följa med på! Annat populärt är att gå till karaoke, både lunchkaraoke och karaoke på sen kväll. De kan ofta vara öppna fram till fem på morgonen där studenterna kan sjunga, äta och dricka (både alkoholhaltigt och alkoholfritt). Annat som är populärt bland Hongkongs studenter är TV-spel. Varje korridor har sin egen konsol och det anordnas ofta tävlingar och TV-spels föreningar.

 

För den som vill se mer om hur det är att vara student på HKU rekommenderas filmen ”City of Glass” (boli zhicheng, 玻璃之城), en kärlekshistoria som utspelar sig på två av HKUs hallar. I huvudrollerna finns bl.a. Shu Qi (Transporter), Leon Lai och Daniel Wu (Jorden runt på 80 dagar).

 

Kommenater och diskussioner

Välkommen att lämna en kommentar eller fråga

blog comments powered by Disqus

Länkar

  

Om Hongkong

Discover Hong Kong - Hongkongs turistinformation

Hong Kong SAR Government Information Centre (中華人民共和國特別行政區政府)

Hong Kong World Wide Web Database

South China Morningpost - Hongkongs största engelskspråkiga dagstidning.

Universitet

Universidade de Macau (澳門大學)

University of Hong Kong (香港大學)

Chinese University of Hong Kong,

Hong Kong Polytechnic University

Hong Kong University of Science and Technology

Hong Kong Baptist University,

City University of Hong Kong

Lignan College

Resebyråer

Ett urval resebyråer där man kan beställa köpa biljett till Hongkong.

Doodle

DTF Travel

Flygcentrum

Flygvaruhuset

Metro Travel

Mr Jet

Seat24

Sista minuten

Travellink

Travelstart

Rekommenderad läsning

Lära sig kantonesiska

Bolton, Kingsley W, Hutton Christopher (HKU), 2005. Dictionary Of Cantonese Slang; Language of Hong Kong Movies, Street Gangs and City Live. University of Hawaii.

Communicate in Cantonese: Paperback, Audio cassette, 1999. The Commercial Press Ltd, Hong Kong.

Eitel, E.J., Hutton, Chris, 2001. A Chinese-English Dictionary in the Cantonese Dialect. Ganesha Publishing, London. Lexikon kantonesiska - engelska, faksimile från 1910.

Hung, Betty, 1996. Cantonese Express: English-Cantonese Classified Phrase Book. Book and Cassette Kit. Greenwood Press, Hong Kong. Betty Hung var min lärare i kantonesiska vid HKU.

Hung, Betty 2000. Interactive Cantonese: Text and Cassette Tapes, Greenwood Press, Hong Kong. Betty Hung var min lärare i kantonesiska vid HKU.

Hung, Betty, 2002. Cantonese Express. Greenwood Press, Hong Kong. Betty Hung var min lärare i kantonesiska vid HKU.

Lee, Yin-Ping C. 1998. Advanced Level Current Cantonese Colloquialisms. Greenwood Press, Hong Kong.

Lee, Ying-Ping C. 2000. Listening to Cantonese: Basic Skills. Greenwood Press, Hong Kong.

Lee, Philip Yungkin 2001. Intermediate Cantonese: Themes for Lestening and Speaking. Greenwood Press, Hong Kong.

Matthews, Stephen (HKU), Yip, Virgina (Chinese University of Hong Kong) 1994. Cantonese - A Comprehenseive Grammar. Taylor & Francis Ltd, London, UK.

Matthews, Stephen (HKU), Yip, Virgina (HKU) 1999. Basic Cantonese: A Grammar and Workbook. Taylor & Francis Ltd, London, UK.

Matthews, Stephen, Yip, Virgina, 2000. Intermediate Cantonese: A Grammar and Workbook. Taylor & Francis Ltd, London.

Pocket Dictionary Of Cantonese, 1991. Hong Kong University Press, Hong Kong.

Böcker om Hong Kong och Macau

Cullpeditch, David, 1997. Hong Kong In Old Photographs. Sútton Books, Gloucestershire, UK.

Davidson, Clare 2002. Bar Secrets Hong Kong: Drink. Shopping Secrets, UK.

Hing, Sonny Lo Shiu, 2002. Governing Hong Kong, Legitimacy, Communication and Political Decy, Nova Science Publishers, New York. Dr. Lo var min lärare vid HKU och en av de främsta akademikerna när det gäller Hong Kongs politik.

Lindsay, Oliver, 2005. Battle For Hong Kong 1941-1945, Hostage To Fortune. Tempus Publishing Ltd, Gloucestershire, UK.

Nelson, Nell, 2003. Eat Cook Hong Kong. Asia 2000, Hong Kong UK.

Sayer, G.R 1991. Hong Kong: 1862-1919: Years of Discretion. Hong Kong U.P.

Welsh, Frank, 1997. History of Hong Kong. Harpercollins Publishers, London, UK.

Wei, Betty, Li, Elizabeth, 2001. Culture Shock! Hong Kong. A Guide to Customs and Etiquette. Kuperard, London, UK.

Wong, Wendy Siuyi, 2002. Hong Kong Comics, A History of Manhua. Princeton Architectural Press, New York, UK.

Hongkongs filmer och filmindustri

Fu, Poshek, Desser, David 2000. The Cinema of Hong Kong, Camb.U.P., Cambridge, UK.

Hong Kong Cinema: From Handicraft to High Tech, 2001. Hong Kong Film Acrchive, Hong Kong.

Hong Kong Here I Come, 2000. Hong Kong Film Archive, Hong Kong.

Hong Kong on the Silver Screen: Catalogue and Vcd, 2001. Hong Kong.

Reseguider till Hongkong och Macau

Brown, Jules, 2006. Rough Guide to Hong Kong and Macau. Rough Guides Ltd, London.

Fallon, Steve, 2005. Hong Kong. Lonely Planet  Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

Fallon, Steve, 2006. Hong Kong and Macau: City Guide, Lonely Planet Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

Hong Kong, 2005. Ebury Press, USA.

Hong Kong Insight Flexi Map (1:15000), 2005. Sheet Map (Folded). Apa Publications, London.

Hong Kong, The Guide for All Budgets, Completely Updated Every Year, With Maps and Travel Tips. 2003. Random House Usa Inc. London.

Maitland, Derek, 2002. Hong Kong. Globe Pequot Press, Derby, USA.

Rotem-Bar, Ziv, 2002. Sourcing China and Hong Kong: Sourcing, Buiying and Project Managing in China and Hong Kong, Business Travel Guide. Sela Marketing, Israel.

Topp 10 - Hongkong (Första klass pocketguider), 2006, Streiffert förlag AB, Sverige.

World of Information 2000. Business Travel Guide to Hong Kong Management Books 2000, Cirencester, UK, 1992

 

 

 

 

© Eskil Fredriksson 2005-2011. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Tips om länk eller kommentar gällande innehållet? Skicka då gärna e-mail till mig.

Senast uppdaterad: 2011-01-13