Reseinformation

Kina

 
 

Övrig information om Kina:

 

  Kinesiska städer:

 

 

Google
Web www.chinastudies.se

 

 

Jag har här sammanställt lite information som jag hoppas kan vara till nytta för den som planerar att resa till Kina. Information om olika turistmål och städer finns via menyn till vänster (allt fler städer kommer att läggas till så småningom). Sammanlagt finns det i Kina över 30 världsarv som finns på UNESCOs världsarvslista.

Resa till Kina

 

Det går reguljära resor till Kina via flyg och tåg.

 

Flyg

 

Det vanligaste sättet att resa till Kina är att flyga. De flyg som går mellan Europa och Kina anländer vanligtvis i Beijing, Hongkong, Guangzhou och Hongkong. De flygbolag som flyger direkt mellan Norden och Kina är Air China (Stockholm-Peking), Finnair (Helsingfors-Peking/Guangzhou/Hongkong) och SAS (Köpenhamn-Peking). Reser man genom andra Europeiska städer finns det fler destinationsmöjligheter i Kina.

 

Normalt sett får man endast ta med sig 20 kg i bagage och 5-8 kg i handbagage. Vid framkomsten i Kina är det bra att vara försiktig vad gäller taxi då det är lätt att bli pålurad en betydligt högre taxa än vad det borde vara. Ta därför endast taxi genom de vanliga taxiköerna och inte av de som kommer fram och frågar om du vill ha taxi. Flygbussar och i många städer även järnväg finns in till staden.

 

Det går både smidigt och säkert att beställa flygbiljetter till Kina på nätet och det finns numera ganska stor konkurrens bland seriösa resebyråer som säljer online. Resor till Kina kan bokas nedan hos Mr.Jet som även säljer paketresor till Kina.

 

Det kan även vara en bra ide att jämföra priser mellan olika resebyråer. Några andra bra resebyråer som kan vara värda att titta på gällande priser m.m. är följande: Doodle, DTF Travel, Flygvaruhuset, Lastminute, Metro Travel, Seat24, Sista minuten, Travellink och Travelstart.

 

Tåg (transibiriska järnvägen)

 

Det finns tre sträckningar idag där det går att åka tåg till Kina från Moskva. En genom Kazakstan, en genom Mongoliet och en som går in direkt i Kina från Ryssland. Resan tar 4-6 dagar.

 

Någonstans i Ryssland under resa med transsibiriska järnvägen.

Foto: Johan Sjögren.

Hotell

 

Hotellen i Kina håller över lag god standard och många erbjuder även sauna, massage och spa. Större hotell har även utländska tv-kanaler som CNN, BBC, m.fl. Utcheckning brukar ske senast klockat 12. Sker utcheckningen senare, fram till klockan 18 debiteras ett halvt dygnspris extra och efter klockan 18 en hel dygnshyra. De flesta större hotell har även ett "business center" där det finns möjlighet att använda Internet, vilket på en del hotell kan vara ganska dyrt. Internetkaféer utanför hotellen brukar ta 2-5 RMB/timme i avgift.

Ett smidigt sätt att boka hotell och att hitta de billigare hotellen i Kina är genom nätet. Ett av de största internationella företagen för online bokning av hotell är HotelClub, vars databas kan sökas för information och bokning via sökboxen nedan:

En del svenska resebyråer kan också boka hotell i Kina, även om deras utbud kanske inte kan motsvaras av det som HotelClub kan erbjuda. Se bl.a. följande resbyråer: Bokahotell, DoodleFlygvaruhuset, Hotels.com, Lastminute, Metro Travel, Mr Jet, Seat24, Sista minuten,och Travelstart.

Visum

Observera att regler för visum kan ändras med mycket kort varsel. Dubbelkolla därför med kinesisk ambassad/konsulat före resan. Informationen här skall därför endast ses som vägledning och kan innehålla fel eller gamla uppgifter.

Visum behövs för resa till Kina och kan fås från kinesiska ambassaden in Stockholm om du bor i Stockholmsområdet eller norra Sverige, eller från konsulatet i Göteborg om du bor i Göteborgsområdet eller södra Sverige. Viseringen tar ca en vecka, men snabbare behandling kan fås mot avgift. Det går även bra att skicka passet till ambassaden via rekommenderat brev tillsammans med ansökningsformuläret, vilket du hittar här. Detta ansökningsformulär skall skickas in för samtliga slags visum. Vid gruppresor brukar researrangören hjälpa till med visum.

För Hongkong och Macau gäller särskilda regler. Se längre ner på sidan.

De vanligaste kategorierna av visum till Kina är följande åtta (Källa: Kinesiska utrikesdepartementet):

  • D-visum för permanent boende i Kina. För att erhålla detta visum behövs en blankett för bekräftelse på boende medskickas. Denna blankett kan får genom det poliskontor, avdelningen för migrationsfrågor (Public securtiy beureau, exit- and- entry department) och kan får personligen eller genom släktingar på plats i Kina.
  • Z-visum för utlänningar som skall arbeta i Kina eller följa med familjemedlemmar som skall arbeta i Kina. För detta visum krävs bl.a. en arbetslicens (som arbetsgivaren kan ansöka om via myndigheterna i Kina), samt ett s.k. "visa notification letter/telegram" som är utskriven av en auktoriserad organisation eller företag.
  • X-visum för utlänningar som kommer till Kina för studier eller arbetsträning under sex månader eller mer. Det som krävs för att kunna få ett X-visum är intyg från den institution som skall ta emot den sökande. Exempel på intyg är "Application Form for Overseas Students to China" (JW201 Form eller JW202 Form), "Admission Notice" och "Physical Examination Record for Foreigners". Mer om X-visum finns här.
  • F-visum för studier, besök, föreläsning, affärsresa, vetenskapliga/teknologiska utbyten, vissa korttidskurser och arbetsträning. För ett sådant visum krävs ett inbjudningsbrev från den institution som den ansökande skall till, eller ett "visa notification" brev/telegram från en auktoriserad enhet.
  • L-visum är det visum som gäller för den som vill turista i Kina. Visumet kan utfärdas för att gälla vanligtvis 30-90 dagar. Det som krävs är förutom ansökningsformuläret även ett giltigt pass som kommer att vara giltigt minst sex månader efter visumets slutdatum och som har minst två tomma sidor, samt ett passfoto (30x40mm). Undantagen från kravet på turistvisum är den som reser med en gruppresa från någon resebyrå registrerad i Hongkong eller Macau och som inte stannar längre än sex dagar i Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Foshan, Dongguan, Zhongshan, Jinangmen, Zhaoqing, Huizhou m.fl. städer I dessa fall krävs endast pass. Turistvisum kan även utfärdas i form av gruppvisum för de som reser med gruppresor. I dessa fall utfärdas ej visumet i passet utan ett papper erhålls och gruppmedlemmarna måste gå igenom passkontrollerna tillsammans. För vissa nationaliteter eller när ambassaden kräver det kan det utkrävas bevis för att ha tillräckligt med finansiella resurser för resan samt flyg, tåg eller båtbiljett till det land/region som den resande skall till efter resan i Kina. Gäller resan besök hos släktingar kan det också i vissa fall krävas inbjudningsbrev från släktingarna i Kina. För en vanlig svensk turist lär dock dessa senare krav aldrig att bli aktuella.
  • G-visum för transit genom Kina. Den resande behöver visa gällande visum till de andra destinationerna samt biljetter till de destinationer som resan gäller.
  • C-visum för fartyg, tåg och flygpersonal som regelbundet besöker Kina och deras familjemedlemmar. För ett c-visum krävs de dokument som finns överenskommelse om genom bilaterala avtal eller regler från de kinesiska myndigheterna.
  • J-1 visum för utländska journalister i Kina.
  • J-2 visum för utländska journalister som gör en kort resa till Kina. För både J-1 och J-2 krävs certifikat utfärdade av kinesiska myndigheter.

Betalningen sker kontant vid uthämtandet av passet eller via check om ansökan görs via brev.

För mer information kontakta:

Kinesiska ambassaden i Stockholm (för Stockholm och de norra Sverige):

Postadress:

Kinesiska Ambassaden (Consular Affairs Office of the Chinese Embassy)
Djurgårdsbrunnsvägen 40
115 27 Stockholm

Öppettider: 9.00–11.30 (mån-fre)

Telefon: 08-579 364 42, 08-579 364 48, 08-579 364 29. fax: 08-579 364 52

E-post: consular@chinaembassy.se

Kinesiska ambassadens hemsida

Kinesiska konsulatet i Göteborg (för Göteborg och södra Sverige)

Postadress:

Kinesiska Konsulatet (Consulate General of the People's Repulic of China)
Westsamhuset, Partihallarna
Box 11294
404 26 Göteborg

Telefon: 031-842371 (Visum och annan service), 031-842357 (Information). Fax: 031-842349

E-post: contact@chinaconsulate.se

Kinesiska konsulatets hemsida

Visum till Hongkong

Som svensk medborgare kan man åka till Hongkong utan visum och stanna där i tre månader som turist. Om du behöver visum för andra syften så kontakta Hongkongs immigrationsmyndighet eller kinesiska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Varje gång gränsen till Hongkong passeras ges vanligtvis tre nya månader.

 

Hongkongs immigrationsmyndighet:

 

Telefon:  +(852) 2824 6111
Hemsida: http://www.info.gov.hk/immd/
Email: enquiry@immd.gcn.gov.hk
Postadress: The Director of Immigration
                   Immigration Tower,7 Gloucester Road,
                   wanchai, Hong Kong

 

Visum till Macau

Som svensk medborgare kan man åka till Macu utan visum och stanna där i en månad som turist. Om du behöver visum för andra syften så kontakta Macaus immigrationsmyndighet för upplysningar (eller kinesiska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg). Varje gång gränsen till Macau passeras ges vanligtvis en ny månad


Macaus immigrationsmyndighet

 

Telefon: +(853) 725488
Fax: (853) 7967300
Hemsida: http://www.fsm.gov.mo/psp/sm/default.htm
Adress: Travessa de Amizade Serviço de Migração, Macao

 

Försäkring

 

Några intyg, ”European insurance card” eller annat intyg från Försäkringskassan gäller inte i Kina, varför man gått kan bespara sig ett samtal dit. Detta gäller såväl om man skall till Kina som turist, affärsresenär eller student. Privat reseförsäkring gäller. Vid sjukdom/problem i Kina finns ingen annan hjälp att få från de svenska myndigheterna än den begränsade hjälp som erbjuds av ambassaden vilket innebär hjälp att överföra pengar (egna) och rekommendationer gällande bra sjukhus. Behandling i Kina kan bli dyrt. Möjligen finns också försäkring via hemförsäkringen vilket kan kontrolleras med försäkringsbolaget.

 

Skall du flytta till Kina eller bo där en längre tid så behöver du skaffa en sjukvårdsförsäkring. Se min artikel om sjukvård och försäkring i Kina.

 

Vaccinering och hälsa

 

När det gäller vaccinationer finns det inga obligatoriska vaccinationer förutom Gula febern om man anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika. Dock finns det risk för malaria i vissa delar av södra Kina, t.ex. Yunnanprovinsen. Difteri, hepatit, japansk hjärnfeber och stelkramp kan också vara värda att ta, beroende på vart i Kina man skall resa. Besök vårdcentral eller sjukhus för mer information.

Kranvattnet skall givetvis inte drickas.

 

Det kan även vara en god ide att ta med medicin mot både diarré och förstoppning, vilket är mycket vanliga åkommor för den som reser i länder där matkulturen är annorlunda från hemma. Medicin mot diarré heter ofta något i stil med "tingxieyao" - 停泻药, och "bianbiyao" - 便秘药 mot förstoppning. Huvudvärkstabletter heter "toutongyao" - 头痛药.

 

Toalettpapper bör man ha med sig själv då detta oftast inte finns på toaletterna.

 

Alldeles utmärkt information om hälsa och mediciner att ta med sig på resan finns hos nyfiken vital.

 

Säkerhet

 

Säkerheten i Kina är god. Var dock försiktig gällande ficktjuvar. Risken är också stor att bli lurad att betala mer för vissa varor än vad man borde ha gjort. Dock löper man mycket liten risk gällande den fysiska säkerheten. Kina är betydligt säkrare än t.ex. Sverige. Det farligaste som finns i Kina är trafiken.

 

Kinas nödnummer (har engelsktalande personal) är 110 för polis.

 

SOS kan anlitas dygnet runt i nödsituationer, både vid person- egendomsskader som exempelvis stöld.

 

Adress: SOS-International, Vesterbrogade 74, DK-1260 Köpenhamn, Danmark

Tel: +45 701 050 50

Fax: +45 701 050 56

Telefax: 15124 Telegram SOS Inter

Valuta

 

Den kinesiska valutan kallas Renminbi (人民币,folkets pengar), eller (kinesiska) yuan () som den lättast blir igenkänd vid i Sverige. Värdet på renminbin mot svenska kronan ligger runt 1:1.1.

 

Den kinesiska valutan är uppdelad i yuan, mao och fen. 1 yuan = 10 mao () =100 fen (). Sedlar finns i valörerna 1,2,5,10,50 och 100 yuan, 1,2 och 5 mao samt 1, 2 och 5 fen (används numera mycket sällan). Mynt finns i valörerna 1  yuan, 1,2 och 5 mao, samt 1,2, och 5 fen. Yuan sedlarna är prydda med bilder på Mao Zedong. Sedlarna finns också i en äldre upplaga som pryds av olika minoritetsfolk. I vardagligt tal brukar kineserna säga kuai istället för yuan.

 

De stora betal- och kreditkorten (American Express, Master Card, EuroCard, VISA) accepteras vanligtvis av större hotell. De flesta kort fungerar också i uttagsautomater, säkrast i större städer. Finns inte någon automat kan kortet också användas till att ta ut pengar med i Bank of China (中国银行), antingen i automat eller över disk. Observera att de flesta av de stora bankerna i Sverige tar ut höga avgifter vid kortköp utomlands. Föreningssparbanken tar ex ut 35 kr per bankomatuttag och lägger till ett påslag på några procent när du betalar direkt i butik. Detta kan under en lite längre resa sammanlagt bli en kostnad på flera hundralappar eller kanske mer än 1000 kr. Jag räknade själv ut att jag behövde betala över 2.000 kronor bara i avgifter till SEB för att ta ut mitt studiemedel i Kina. Som väl är finns det ett alternativ, ICA-banken tar inte ut några avgifter eller påslag vilket gör att det blir betydligt billigare att använda ett ICA-kort i Kina än något av storbankernas.

 

Observera att det är endast tillåtet att föra ut/in 6.000 yuan i kontanter vid in- och ut- resa.

 

Internet och telefon

 

De flesta större hotell har ett "business center" där det finns möjlighet att använda Internet, vilket på en del hotell kan vara ganska dyrt. Internetkaféer ute på stan brukar vara betydligt billigare, c.a 2-5 RMB/timme i avgift. Fråga någon ungdom du möter på gatan efter "wangba" - 网巴 och du blir förhoppningsvis visad till närmaste Internetkafé. Hyr du lägenhet så brukar det inte vara några problem att få ADSL dit. Det fixas hos China Telecom.

 

Det billigaste sättet att ringa till Sverige är att låta de i Sverige ringa upp dig. De telefonkort som finns i Sverige, oftast i butiker ägda av invandrare, är mycket bra och det går att ringa till Kina för en kostnad på 100 kr för 600-800 minuter (+ lokal taxa).  Detta är mycket billigare än vad det går att ringa från Kina till Sverige för. I Kina är dessutom många telefoner spärrade för utlandssamtal, men det brukar fungera om du köper ett s.k. IP-kort (IP-ka -IP-卡) som är billigare än att använda telefonen direkt, dock fortfarande dyrt.

 

Ett annat alternativ är att använda SKYPE, varvid du kan ringa gratis till andra datorer och billigt till det fasta telefonnätet i Sverige.

 

Det är billigt att skaffa kort till mobilen i Kina. Mobiltelefonerna har samma standard i Kina och Sverige, så till skillnad från Japan kan du fortsätta använda din mobil i Kina. Abonnemang köps enklast på China Telecom. Ta med dig pass. Glöm inte att i Kina betalar både den som ringer och den som svarar. Det är också dyrare att ringa till/utanför den stad/provins som man befinner sig i. Befinner man sig utanför den stad/provins där abonnemanget köptes och behöver fylla på kortet med mer pengar behöver man också vara försiktig så det kort som köps kan användas för att fylla på abonnemang köpta över hela Kina.


Resa i Kina

Både flyg och tågnätet är väl utbyggt i Kina och det borde inte vara några problem att resa med dessa. Dock är det möjligen ganska mycket folk som reser samtidigt under de stora ledigheterna, veckorna runt 1:a maj, 1:a oktober och det kinesiska nyåret (inträffar någon gång januari-februari).

Svenskt körkort gäller inte i Kina, men det är lätt att få ett kinesiskt körkort om man redan har ett svenskt. Det enda som behöver göras är att visa upp det svenska och sedan göra ett test med flervalsfrågor. Det kostar några hundralappar och av de bekanta jag har som gjort testet har jag även fått veta att det inte är speciellt svårt. Köra bil i Kina är säkert en spännande upplevelse!

Flyg

Det finns gott om flyg mellan alla större städer i Kina. Ofta kan rabatterna på inrikesflyget vara mycket höga, upp till 70 % eller mer. Biljetter går att boka via de flesta resebyråer.

Inrikesbiljetter kan kollas på bl.a. följande två siter: Chinahighlights och Travelchinaguide.

Tåg

Järnvägen i Kina är väl utvecklad och utbyggd och går i princip mellan alla större städer i Kina. De är bekväma (särskilt i ruanwo) och säkra.

Tågbiljetter kan köpas vid alla järnvägsstationer samt hos en del mindre agenter. I tågen finns det fyra klasser: mjuk sittplats (ruanzuo - 软座),hård sittplats (yingzuo - 硬座) hård bäddplats (yingwo - 硬卧), samt mjuk bäddplats (ruanwo 软卧). Köper man hård liggplats får man en bädd i en kupé (öppen) med 6 personer, medan mjuk liggplats har 4 sängar i en kupé som går att stänga till. Mat finns att köpa ombord och på en del stationer. Det är bra att vara på stationen i god tid då "incheckning" m.m. kan ta lite tid, bl.a. kommer ditt bagage att röntgas.

Biljetterna kan vanligtvis köpas tidigast 10 dagar innan avresa. Tidtabeller finns på nätet. Chinatripadvisor, China-train-ticket (som även säljer biljetter online - till adresser i Kina, t.ex. ditt hotell) och Chinahighlights har tabeller för de vanligaste rutterna. Mer utförlig är Travelchinaguide, men absolut bäst är, enligt min mening, 火车票网,som endast finns på kinesiska. Denna sida är mer utförlig än de andra, med bl.a. priserna för de olika klasserna. De officiella sidorna för Kinas järnvägar är Chinamor och Tielu som endast finns på kinesiska. Det finns en engelsk tidtabell mellan de största städerna som kan laddas ner här. Hotellen kan även hjälpa till att köpa biljett.

Biljetter mellan Hongkong och fastlandskina kan köpas från Train-ticket. KCRC - Kowloon-Canton Railway Corporation som handhar tåg i Hongkong och tågen från Hongkong till Beijing och Shanghai har sin hemsida här.

Tåget tar en paus vid en mindre station i norra Kina. Foto: Johan Sjögren

Buss

Buss är ofta ett billigare ett alternativ än tåg, men många gånger betydligt obekvämare. I Kina finns också sovbussar, som kan vara för små för den något välvuxne. Biljetter kan köpas vid busstationerna och ofta finns där också en väntsal där personalen ropar upp vilken buss som skall avgå. Större stationer har ofta gater för de olika bussarna.

 

Stadsbuss, taxi och tunnelbana

 

Stadsbuss är ett billigt sätt att ta sig runt i städerna i Kina. I dagsläget kostar buss mellan 1 och 2 yuan, ofta beroende på om bussen har luftkonditionering eller inte.

 

Tunnelbanorna i många städer i Kina håller nu på att byggas ut till ganska imponerande kapaciteter. I dagsläget kostar tunnelbana mellan 3 och 7 yuan beorende på sträcka.

 

Taxi kostar runt 10-12 yuan för de första tre kilometerna i Beijing och Shanghai.. Priserna varierar kraftigt mellan olika städer, fån upp till 12 yuan i Beijing till så lite som 2 yuan i vissa städer i inlandet. Mycket få taxichaufförer kan prata engelska, varför det är bra att ha destinationen nerskriven på en lapp på kinesiska. Var också försiktig för lurendrejare, en del taxichaufförer kan försöka köra en längre omväg eller på annat sätt försöka lura dig. Dessa är dock i en klar minoritet bland kinesiska taxichaufförer, men existerar tyvärr.

 

Mat och shopping

 

Kina är ett paradis när det gäller mat och shopping. Utbudet och priserna är mycket bra.

 

Kaffe och kaféer blir allt vanliga i Kina, men är ganska dyrt, ungefär samma pris som i Sverige. Dock finns det ännu ingen kaffekultur så som i Sverige och dricka kaffe är snarare ett urbant medelklassnöje än något man gör efter maten. De största kaféerna i Kina är Starbucks (星巴克) och Shangdao (上岛咖啡). Shangdao är taiwanesiskt men har ett mycket stort utbud och, tycker jag, klart bättre än det amerikanska blasket hos Starbucks.

 

Utbudet av restauranger och olika sorters mat är enormt. Dock så saknas det ofta engelsk meny på många restauranger vilket kan försvåra för den som inte kan kinesiska. En bra ide kan vara att lära sig tecknen för griskött (猪肉), nötkött (牛肉), höna (鸡肉), fisk (鱼), lammkött (羊肉) och tofu (豆腐) för att kunna välja ihop något som passar. Ett annat sätt är att peka på de rätter som andra gäster har beställt in. Om du inte kan äta stark mat kan du säga "bu yao la de" - 不要辣的. Är du vegetarian kan du säga att du inte vill ha kött "wo bu chi rou" - 我不吃肉.

 

Tyvärr är det många försäljare i Kina som tror att alla utlänningar har gott om pengar och det gäller därför att vara försiktig i Kina när man är ute och shoppar. Värst är det vid marknader (där det dock kanske är lättast att göra de bästa fynden). I stora varuhus är priserna oftast fasta. Särskilt i turistområdena är det lätt att bli lurad. Pruta på dessa områden, ibland kan priset ha mångdubblats för att du är utlänning.

 

När det gäller kläder är ofta storlekarna i Kina mindre än motsvarande storlekar i Sverige, och det kan ibland vara svårt att hitta något som passar.

 

Elektronik brukar över lag ha samma priser som i Sverige. Piratkopierade DVD går att köpa för så lite som 5 yuan/st, och ofta är detta senaste storfilmen som fortfarande går på bio.

 

Kommentarer och diskussioner

Välkommen att lämna en kommentar eller fråga

blog comments powered by Disqus

 

 

 

Rekommenderad läsning

 

Reseböcker:

Booz-Morejohn, Ingrid, 2006. Resa till Kina. ICA Bokförlag, Sverige.

Brown, Jules, 2006. Rough Guide to Hong Kong and Macau. Rough Guides Ltd, London.

China 2005. Lonely Planet Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

Davidson, Clare 2002. Bar Secrets Hong Kong: Drink. Shopping Secrets, UK.

Fallon, Steve, 2005. Hong Kong. Lonely Planet  Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

Fallon, Steve, 2006. Hong Kong and Macau: City Guide, Lonely Planet Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

Hong Kong, 2005. Ebury Press, USA.

Hong Kong Insight Flexi Map (1:15000), 2005. Sheet Map (Folded). Apa Publications, London.

Hong Kong, The Guide for All Budgets, Completely Updated Every Year, With Maps and Travel Tips. 2003. Random House Usa Inc. London.

Kina: Willmaguide. 2000. Kartförlaget

Maitland, Derek, 2002. Hong Kong. Globe Pequot Press, Derby, USA.

Övrig Kinalitteratur:

Burgman, Torsten 1998. Kinabilden i Sverige: från 1667-1998; från Kang-Xi till Mao Zedong och Jiang Zemin. Historisk media.

 

 

Fairbank, John K, Goldman, Merle, 2005. China: A New History. Harvard University Press. Används vid Lunds och Stockholms universitet. En av de bästa böckerna som finns gällande Kinas historia.

 

Granqvist, Hans, 2001. Filosofi i Kina: De Stora Filosoferna, Folktron Och Spådomsböckerna. SVENSKA FÖRLAGET liv & ledarskap ab.

 

Gustafsson Chen, Anna, 2004. Kina Berättar, Solskenet i munnen; 10 noveller. Bokförlaget Tranan. Novellsamlingen är ett smakprov på vad dagens unga kinesiska litteratur har att erbjuda.

 

Hsiung, Deh-Ta, 1998. Vegetariskt från Kina, Över 70 läckra recept från Fjärran Östern. Läsförlaget, Sverige.

 

Kjellgren, Björn 2000. Kinakunskap. Studentlitteratur. Används bl.a. vid Stockholms universitet.

 

Lindqvist, Cecilia 1999. Tecknens Rike. Albert Bonniers förlag AB. En mycket känd svensk bok om kinesiska tecken. Används bl.a. som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

Kina, Länder i fickformat. Utrikespolitiska institutet.

Lovell, Julia, 2006. Den stora muren - Kinas historia under 3000 år. Norstedts, Sverige.  

Myrdal, Eva. Kina före Kina. Östasiatiska Museet, Sverige.

Tan, Amy, 2002. Joy Luck Club. En bok för alla, Sverige. Om en mahjongklubb som startas av fyra kinesiska kvinnor. Här spelar de, äter gott, skvallrar och berättar sina livs historier. Amy Tang är en kinesisk-amerikansk författarinna som skriver om andra generationens kineser i USA och deras möte med Kina. Här finns generationskonflikter gällande förhållandet mellan mor och dotter samt humor och tragik.

Tong, Su, 2001. Röda Lyktan: Två Berättelser Från Kina.  En bok för alla, Sverige.

Trolliet, Pierre, 1997. Kinas geografi. Alhambra, Sverige.

Wu Cheng'en 1999. Färden till Västern, del 1-5.  Bra böcker AB, Sverige. Färden till Västern har i kinesisk kulturhistoria samma ställning som Iliaden och Odysséen i västerländsk. Romanen är från 1500-talet, som i sin tur bygger på ett antal vidunderliga skrönor, på vers och prosa, som flera generationer av tidigare historieberättare har dragit på kinesiska marknadstorg och tempelgårdar. Romanen skildrar hur den kinesiske pilgrimen Tripitaka på 600-talet beger sig till Indien för att där hämta buddhismens heliga skrifter. Tripitakas främste följeslagare är Sun Wukong, Den ståtlige apkungen (Kung Markatta), som med hjälp av övernaturliga krafter försvarar sin mästare mot de gruvliga demoner och fruktansvärda monster som försöker hindra honom från att nå sitt mål. Färden till Västern, som omfattar fem volymer, har översatts från den tidigaste fullständiga utgåvan från 1592 och illustreras med träsnitt som prydde den utgåvan. Översättningen är gjord av  sinologen och ledamoten av Svenska Akademien Göran Malmqvist.  

Länkar

 

Backpacking.se - mötesplats med mycket information om resor över hela världen.

Eskil Fredrikssons (inte samma Eskil som står bakom denna sida) reseskildringar från olika hörn av världen, inklusive Kina.

Johan Sjögrens reseberättelse. Rese med Transibiriska järnvägen till Beijing, Shanghai, Datong och södra Kina.

Nyfiken Vital - Rekommendationer för din hälsa på resan.

Sidenvägen 2005  –  En berättelse om en resa längs ett kulturellt världsarv.

Travel China Guide - en av de bättre guiderna till Kina på nätet.

Älskade Beijing - Blogg över resa till Beijing. Bloggaren återvänder regelbundet till staden.

 

 

© Eskil Fredriksson 2005-2011. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Tips om länk eller kommentar gällande innehållet? Skicka då gärna e-mail till mig.

Senast uppdaterad: 2011-01-13