Studier vid Fudan Daxue 2005

september

Ovan; Pudong, vänster; Nanjing lu, höger Jade Buddha templet, från www.wikipedia.com

2005

2006

 

 

 

Google
Web www.chinastudies.se

 

6 september

Nu börjar det äntligen kännas som om vi har gjort färdigt det mesta som behövs till hemmet. Vi har besökt Carrefore för att inhandla sådant som behövs och som saknades i lägenheten, t.ex. lakan, stekpannor, bestick, skålar, städredskap m.m. Vi har också storhandlat mat för första gången. En härlig sak är att priset är kanske bara en fjärdedel eller kanske ännu mindre än vad det vore i Sverige.

Jag har också varit ute och gått en del och upptäckt att vår lägenhet inte ligger så väldigt långt från Nanjing Lu, kanske bara en 20 minuters promenad. Nanjing lu är verkligen fylld med folk (till höger). Nästa gång vi åker dit kanske det kan vara bra att inte välja en lördag eller söndag. Vad som känns märkligt med Shanghai är den stora skillnaden mellan gammalt och nytt. Staden är som en skog av skyskrapor, vilken riktning man tittar i från vår lägenhet finns det skyskrapor. De flesta av dessa är mycket snygga och moderna, men mellan skyskraporna finns det riktigt smutsiga nergångna och fattiga hus. Något "normalt" mellanting verkar inte finnas. Antingen stort, nytt och snyggt eller gammalt och risigt. Kanske ligger förklaringen i att det var så svårt att hitta lägenhet med svensk standard här. Det kanske knappast finns några lägenheter som har svensk standard, antingen är de mycket sämre eller bättre än normallägenheten i Sverige.

Igår var det dags för registrering vid Fudan Daxue. Jag fick den brillianta iden att ta tunnelbana dit (eller snarare en sådan som är byggd på broar, vad det nu heter). Det såg ju ganska nära ut till universitetet från stationen. När jag kommer dit upptäcker jag att det inte är det och möts av ett jättelikt byggnadsprojekt på enorma broar som var omöjligt att ta sig förbi. Fick alltså bli taxi sista biten... tur att taxi är billigt (10 yuan). Väl framme vid universitetet var kön så lång att jag bads återkomma dagen därpå, vilket jag gjort.

Efter registreringen framgår det klarare att jag måste registrera mig på den lokala polisstationen inom 24 timmar från att jag flyttat in. Med mig måste jag ha ett papper från universitetet. Hur detta skall gå till förstår jag inte, då pappret delas ut vid registreringen och inflyttningen skedde en hel vecka tidigare. 24 timmar efter inflyttningen med ett papper från registreringen är alltså helt omöjlig. Något "security licence"-papper från ägaren av lägenheten behövs tydligen också vid registreringen. Universitetet ber mig att ta med mig ägaren till lägenheten till polisstationen. Jag och min flickvän bestämmer oss för att bara åka dit och se vad som händer. Ingenting! Vi fyller i ett papper och får det stämplat. Någon ägare eller något security-någonting verkar inte behövas. Visserligen säger polisen att de skall kontakta vår hyresvärd, men för vår del är det inget mer vi behöver göra när det gäller denna temporära registrering (en ny och krångligare registrering måste göras senare, inom 30 dagar från att vi kom hit).

Vi har tyvärr blivit förkylda också, även om min förkylning börjar försvinna. Magarna är det inga problem med, vi har nog vant oss vid den kinesiska bakteriefloran för länge sedan. Något ovant och jobbigt är dock luften som är MYCKET dålig. Jag undrar om jag någonsin kommer att få se en sådan klar himmel över Shanghai som bilden till vänster över Nanjing Lu visar. Jag är tveksam.

Två bilder på vårt nya hem från parken utanför (huset i mitten). Klicka för större bilder.

9 september

En lugn dag. Spenderade onsdagen med att försöka verifiera min hälsoundersökning som jag gjort i Sverige och behövde endast ta ett blodprov till (för syfilis). Det var nära att jag var tvungen att göra om allt igen då jag inte hade några snygga stämplar från sjukhuset. Som tur var lyckades jag få dem att inse att "Söderdoktorn" var ett sjukhus i södra Stockholm och jag fick godkänt.

Igår var det då dags för att göra placeringstestet för att se vilken klass jag skall hamna i. Det skriftlig känns inte så lysande, gick mest på känsla hela tiden, vilket ju kan vara rätt men också helt fel. Det muntliga däremot gick mycket bättre, fick till och med beröm för mina toner! (som egentligen suger).

12-16 september

Jag har varit ganska upptagen med skolan de senaste dagarna. Jag placerades först i E-klassen (från A till J där A är den lättaste klassen) men bytte upp mig till G andra dagen. Hittills tycker jag att de lärare jag har fått är mycket duktiga. Den metod som används verkar vara den som används överallt i Kina - korvstoppningsmetoden. En metod som jag tycker är betydligt underskattad. Min klass är ganska blandad med elever från Europa (Tyskland, Serbien, Ryssland, Norge), men med över hälften från Japan.

Fudans universitet verkar vara ett mycket rikt universitet. De har byggt en ny skyskrapa på campus (se bilden från vårt hustak) som är riktigt snygg. Den har ännu inte invigts men det kommer nog att göras via någon ceremoni i samband med universitetets hundraårsjubileum denna månad (i mån av tid skall Hu Jintao - Kinas president och högsta ledare - komma). Universitetet har också byggt ett stadium lagom till jubileet. Annat som visar på universitetets status i Shanghai är de broar som byggs runt om i staden för att underlätta trafiksituationen. En sådan sträcka håller på att byggas utanför campus, men har efter påtryckningar från universitetets ledning grävts ner i en tunnel precis utanför universitetet för att inte förfula omgivningarna där.

Campus är i övrigt riktigt fint. Jag har mitt klassrum intill huvudingången näst intill en stor staty av Mao Zedong som är det första man ser vid besök på Fudans campus (skall väl representera universitetets självständiga och fria anda eller nåt...).

17-19 september

En av mina bästa vänner från Hongkong tiden och som nu pluggar kinesiska i Qingdao kommer och hälsar på tillsammans med sin flickvän. Härligt! Som väl är har han med sig en digitalkamera så jag kan ta lite bilder och lägga upp här. Vi började med att besöka Yuyuan Garden, byggt under Ming och Qingdynastierna. Den har dock förstörts och byggts upp ett antal gånger och besöks av en mängd turister. Tyvärr är den, som de flesta sevärdheter i Kina, extremt kommersialiserad och i byggnaderna i gammal stil (de ser nya ut fast med gammal stil, antagligen är många av dem nybyggda...) precis intill parken finns både Starbucks och McDonalds. För den som inte tidigare varit i Kina finns dock en massa turistkrafs att köpa för överpriser, något som kan vara lockande.

Utanför Yuyuan Garden, klicka för större bild.

Vi spenderade en hel del tid på taket till vår lägenhet. Härlig utsikt då byggnaden har 30 våningar. Givetvis tog vi en hel del kort.

Kvällen spenderades också på taket med hemkörd mat och öl. Nästa dag spenderades med karaoke. Karaoke är något som ofta svenskar kan få prestationsångest för. De som har provat karaoke brukar dock snart bli väldigt förtjusta i detta nöje, särskilt då man snabbt märker att de flesta som går till KTV (karaoke-TV, som det står på de skyltar i Kina där man kan sjunga karaoke) sjunger lika illa som en själv. Det är inte så att man står och sjunger inför en massa människor i en bar, istället kommer man dit i ett sällskap och sällskapet får ett eget rum med egen TV och karaoke och kan sjunga ostört från andra gäster.

21 september

En dag med ösregn efter skolan. Försökte hitta en taxi att ta hem efter skolan då jag behöver gå åtminstone 20 minuter bara för att komma till busshållplatsen - men i det annars mycket taxitäta Shanghai fanns inte en ledig taxi inom synhåll varför jag efter en timma fick stå ut med regnet. Typiskt, när man väl behöver det.

Fick på kvällen veta att en av mina bästa vänner skall gifta sig till sommaren. Skall bli spännande!

24 september

Kvällen för Fudan Daxues stora 100-års föreställning. På kvällen träffade jag några klasskompisar för att äta och dricka gott varefter vi försökte få oss en skymt av tillställningen. Det var en stor konsert med alla möjliga kinesiska kändisar som också direktsändes i kinesisk TV. Tyvärr lyckades vi inte komma fram till området för festligheterna då man var tvungen att ha biljett, vilket vi totalt missat hur man skall göra för att få en sådan. Vi lyckades dock få en skymt av händelserna en bit ifrån.

Oktober

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Eskil Fredriksson 2005. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Senast uppdaterad: 2006-07-03