Studier vid Fudan Daxue

Maj-Juni 2006

Sista två månaderna.

 

2005

2006

 

 

 

Google
Web www.chinastudies.se
  Hangzhou (杭州)

Då kom första maj i år igen till Kina, vilket ger en hel veckas ledighet, eller snarare tre riktiga dagars ledighet då två dagar (torsdagen och fredagen) under veckan måste arbetas in helgen innan. Detta innebär alltså att sista veckan i april har sju arbetsdagar varefter det blir sju dagar ledigt. En ganska kul ide att flytta arbetsdagar till helgen, undra om det finns någon annan stans. Förstamaj-veckan blir en gyllene vecka då många kineser bl.a. gifter sig (för att dryga ut de sju arbetsdagars ledighet som man har rätt till i Kina när man gifter sig) eller åker ut och reser. Eftersom allt för många ger sig ut och reser beslutade vi oss för att vara hemma och leta efter arbete i stället. Så blev det inte.

I början av veckan ringde en gammal vän från Peking och sa att han var på väg till Hangzhou och ville gärna att vi skulle komma dit tillsammans med honom, och vi kom därför att spendera förstamaj-lovet i Hangzhou. Hangzhou är en mycket grön och vacker stad beläget runt Västra sjön (西湖) och är känt bl.a. för teplantager, berg och fin natur. Tyvärr var det många turister där, vilket bl.a. gjorde några besök till ett antal tempel mindre roliga, däremot spelade det ingen större roll runt sjön då sjön ändå är tillräckligt stor.

Det som kanske gjorde mig mest imponerad av Hangzhou var lövskogarna, kanske mycket beroende på att jag som svensk mycket sällan ser lövskog. Det är vackert med lövskog över dimmiga berg. Dessutom finns det mycket te att köpa, det mest kända är Longjing (龙井), och det var nog nästan bara te som jag såg planterat på landsbygden runt omkring under den korta tur som vi gjorde ut på landet.

Efter Hangzhou var det dags att åka tillbaka till Shanghai och fortsätta vardagslivet där med studier och jobbsökande. Åka tåg mellan Hangzhou och Shanghai tar ca 2,5 timmar, men kommer inom några år endast att ta 30 min då en ny höghastighetsjärnväg skall vara klar med hastigheter upp till 450km/timme!

        

   På tåget till Hangzhou                Teplantage i Hangzhou

        

        Vid Xihu, den "brutna bron"      Hangzhou från Xihu på naten

 

Förändringarnas Shanghai

Vi har nu varit i Shanghai i åtta månader, och något märks mest är hur fort staden förändras. När vi kom tillbaka från Shanghai upptäckte vi att kvarteret jämte där vi bor, utmed Norra Sichuangatan (四川北路) hade fått tecknet 拆 skrivet på väggarna - vilket innebär att kvarteret snart kommer att rivas. Detta för att ge väg åt tunnelbanelinje 10 (finns endast fem idag). En del av den utsikt vi hade när vi flyttade in har nu också blockerats med ny skyskrapor. Det är verkligen en stad där saker händer mycket fort, ett år i Shanghai motsvarar en 10 år i Sverige.

                 

Kvarter som kommer att rivas. Det högra fotot är gatan innan rivningarna började.

                 

Vårt bostadsområde har fått ett hus till. Vänstra fotot är taget i september förra året, det högra i maj i år.

Arbete

Efter tiden i Hangzhou var det dags att börja söka arbete på allvar. Det är ju ändå inte ens två månader kvar tills skolan slutar. Vad jag hade förstått väl sedan tidigare så är det tämligen lätt att hitta jobb i Shanghai, dock tämligen svårt att hitta ett välbetalt sådant. Efter att ha ansökt några arbeten genom nätet, samt varit ute och träffat folk på olika träffar lyckades jag komma till tre intervjuer, samt hade två telefonintervjuer. Ett företag ringde även upp mig och bad mig skicka in CV. Jag sorterade själv bort en del av dem och gick på två intervjuer under sista veckan i maj, och fick båda jobben. Det ena av dem är på ett kinesiskt mjukvaruföretags säljavdelning (skulle kunna titulera mig "Financial Sales Specialist"), varav det andra är på ett utländskt företag, och där som "Financial Consultant". Det kinesiska företaget kunde endast erbjuda mig en 5.000-6.000 i månaden (vilket jag vet är normalt), medan det utländska företaget kan erbjuda ganska goda kommissioner. Efter en del funderande har jag nu bestämt mig för att bli Financial Advisor och jag kommer att börja jobba i juli. Det innebär först 2 månaders träning och undervisning då jag skall bli duktig på att veta vilka aktier, fonder, försäkringar, fastigheter och skatteparadis som kan passa bäst för mina kommande klienter att placera sina pengar i. Dessa två månader är oavlönade vilket innebär att vi kommer att ha det mycket kärvt den kommande tiden, vilket redan märks på min vikt då vi har skurit ner en hel del på matkostnaderna.

Närmaste månaden kommer att innebära hårda studier i kinesiska inför de sista tentamina i slutet av juni samt ett mer ivrigt läsande av olika finansiella tidningar, samt uppfräschning av mina gamla kunskaper i området.

Slutet på terminen

Terminerna i Kina slutar något senare än i Sverige så vi har haft vår avslutning den första juli. Sista månaden innebar som vanligt innan en tenta en hel del pluggande. Det är också en konstig känsla för mig då min tid som studerande härmed är över och jag skall börja arbeta på riktigt, inte bara deltid samtidigt som plugget. Som väl är har jag, till skillnad från en stor del av de stackars studenter som tar examen i Sverige, ett arbete som väntar på mig.

Efter två veckor med tentor var det då dags för den sista avslutningen. Den var ungefär som välkomstceremonin, d.v.s. högtidligt men utan allt för mycket innehåll. Min klasskompis Johan (bilden nedan till höger) hade utsetts till studentrepresentant och höll ett mycket roligt tal.

         

Min klass vid Fudan. Mina klasskamrater är från Japan, Ryssland, Korea, Tyskland, Sydafrika och Thailand.

Mocun (eller Kimurasan), min japanska klasskamrat.

Fudan Daxue sista dagen på terminen, den första juli, och min sista dag som studerande. För den som undrar vad det står över porten så betyder det ungefär "Varmt gratulerande till det kinesiska kommunistpartiet som firar 85 år".

Därmed är bloggen om mina studier i Kina slut. Jag kommer nog framöver att skriva något om hur det är att arbeta här.

   

 

© Eskil Fredriksson 2005-2006. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Senast uppdaterad: 2006-07-03