December2005/

Januari 2006

2005

2006

 

 
 


Perhaps Love OST

11 December

Idag känns det som om jag har kunnat återkomma till livet efter att idag ha gjort HSK-testet, något jag har föreberett mig för den senaste tiden. Det kändes väl inte som om det gick speciellt bra, men nu är det i alla fall gjort. HSK-testet, 汉语水平考试,är kinesiskans motsvarighet till engelskans TOEFL eller svenskans TISUS. Vill man senare till kinesiskt universitet är det HSK som avgör om man har tillräckliga kunskaper i kinesiska eller inte. Likaså är HSK ofta viktigare för framtida arbetsgivare än vad betygen i kinesiska är från universitetet.

Shanghai har nu inträtt i sin kallaste period (hoppas jag i alla fall) med temperaturer som faller neråt nollsträcket. Detta är speciellt jobbigt då det saknas värme inomhus och det blir således lika kallt inne som ute. Vi brukar försöka använda vår luftkonditionering som vi har för varmlust när det blir allt för odrägligt kallt. Vi är dock rädda för att använda den för mycket då elräkningen riskerar att skjuta i höjden med flera hundra spänn extra vid flitigt användande av luftkonditionering.

Annars har den senaste månaden varit riktigt lugn. Förutom att plugga har vi varit ute en del med en av mina japanska klasskompisar. Dessutom har jag lyckats fastna för en indisk såpa som går på kinesisk TV (dubbad till kinesiska). Det är skönt att man inte behöver ha dåligt samvete för att titta på TV, då det är en utmärkt språkträning. Jag har fortfarande lite svårt att förstå allt som sägs i nyhetssändningarna, men jag det börjar kännas som om jag inte har så långt kvar.

I Shanghai har man fortsatt bygget på det som skall bli världens näst högsta skyskrapa, vilken kommer att ligga intill världens nu fjärde högsta skyskrapa Jinmao Tower. Skall bli spännande att se hur denna nya skapelse återspeglar sig mot Shanghais skyline som redan består av omkring 6000 skyskrapor.

Något som har hänt i Kina den senaste månaden är att de maskotarna för de olympiska spelen i Peking har offentliggjorts. Det blev hela fem stycken som heter 贝贝(beibei),晶晶 (jingjing), 欢欢 (huanhuan), 迎迎 (yingying), 妮妮 (nini),vilket låter som  北京欢迎你 (beijing huanying ni - Beijing välkomnar dig). Maskotarna föreställer fisk, panda tibetansk antilop och svalan samt den olympiska elden och deras huvudbonader symboliserar fem naturelement; havet, skogen, eld, jord och himmel. Dessutom symboliserar de rikedom, lycka, passion, hälsa och tur. Bilder på dem finns här: http://news.163.com/05/1111/20/22AARKTK0001124T.html

På onsdag planerar vi att resa till Qingdao för att fira en vän jag har där. Förhoppningsvis har jag en hel del bilder efter besöket i denna före detta tyska kolonialstad. 

Qingdao

Kvällen den 14e december tog vi nattbussen till Qingdao (något som jag måste avråda från, särskilt för kvinnliga resande då det är ett tillhåll för perversa män som i skydd av mörkret passar på att tafsa på kvinnliga medpassagerare... vi kommer i alla fall aldrig att åka denna nattbuss igen).

Själva staden är i alla fall riktigt fin, fast kall - betydligt kallare än Shanghai. Eftersom den ligger vid havet så kombineras flera minusgrader dessutom av stark vind.

Qingdao ligger i Shandongprovinsen utmed kusten. Staden är kanske mest känd för dess öl, Tsingtao (Qingdao) som även kan köpas på systemet i Sverige. Bryggeriet anlades av tyskar när staden var en tysk koloni. Självfallet innehöll vår resa till Qingdao ett besök på bryggeriet (inte så mycket att se i sig, men det fanns billig öl där) under ledning av min tyska kompis som vi bodde hos.

När vi ankom till Qingdao 5.30 på morgonen kom min vän, Chris, och hämtade upp oss varefter vi åkte till hans lägenhet. Därefter tittade vi på hans universitet, Qingdao University, ett universitet han inte verkar helt nöjd med. Däremot verkar han störtnöjd med staden då den räknas bland de renaste i Kina och dessutom har en lång kuststräcka med fina stränder. Under Beijing-OS 2008 kommer seglingarna att hållas i Qingdao.

Vi ägnade några dagar åt att titta på Qingdaos sevärdheter (kommer att lägga upp en sida om Qingdao om några dagar... när mina bilder har blivit framkallade) varefter fredagskvällen ägnades åt Chris födelsedagsfest.

Efter resan till Qingdao var det dags att återgå till några dagars vardag innan jag fick jullov, något kineserna inte har utan endast vi utländska studenter som studerar kinesiska.

 

Bilder från Qingdao:

         

Qingdao och dess omgivningar

              

Besöket i Qingdao avslutades, så som sig bör, med karaoke:

 

Jul och nyår

Julen spenderades tillsammans med en svensk som jag har lärt känna som går klassen över mig. Vi gick tillsammans med honom och hans sambo till en indisk restaurang där vi spenderade julafton. Inte speciellt juligt - men trevligt.

Julen i Shanghai känns inte speciellt mycket som jul överhuvud taget. Det finns en del julprydnader här och var, särskilt i större varuhus och gallerior, men någon julstämning blir det inte. Dessutom försvinner julprydnaderna ganska snart efter julafton för att börja göra plats för prydnaderna inför det kinesiska nyåret. Eftersom jag tillhör dem som inte tycker om julen är jag mycket nöjd med att näst intill slippa fira den.

Veckan mellan jul och nyår spenderade jag i sängen eftersom jag hade lyckats dra på mig en förkylning. Jag lät tiden gå genom att titta på Perhaps Love, en kinesisk musikal-film som nyligen gått på biograferna i Shanghai. Linda hjälpte mig också med att ladda ner 酒店风云, en TV-serie från Hong Kong i 30 avsnitt som jag tittade på under veckan. Dessutom började det bli dags att börja plugga inför sluttermins tentorna två veckor senare.

Jag har också gjort färdigt ett litet projekt jag har haft. Då jag som fattig student har känt att det börjar bli dags att försöka få någon slags inkomst så har jag färdigställt en ny hemsida för just det skälet, nämligen Shoppingtur.net.

11 Januari 2006

Äntligen färdig med tentorna. Jag har haft tre dagar med tentor, sammanlagt 5 stycken och därmed är min första termin vid Fudan Daxue över och jag har nu nyårslov fram till mitten av februari. Till att börja med skall jag träffa en vän, Michael, som jag läste tillsammans med i Stockholm som kommer hit på lördag och stannar några dagar. Resten av lovet, och förhoppningsvis än längre, kommer jag att spendera tillsammans med Johan Sjögren, en gammal vän från gymnasiet. Han reser i Asien ett under ett halvår, och har lagt upp en hemsida över sin resa, vilken kan nås här. Tillsammans kommer vi bl.a. att spendera det kinesiska nyåret hos min flickväns föräldrar i Datong (varifrån bl.a. bilden över Buddha-statyerna till höger kommer ifrån).

Efter ett halvår vid Fudans universitet känns det som om det går att sammanfatta tiden som mycket lyckad. Jag är faktiskt riktigt nöjd med universitetet, tycker att både lärarna och undervisningen har varit bra. I Dalian minns jag att jag tyckte att lärarna var av skiftande kvalité, några mycket bra, andra ganska dåliga. De lärare jag har haft vid Fudan har alla varit bra.  Dock kan väl en del av kurslitteraturen ha bytts ut mot något mer intressant, då de ofta innehåller direkta felaktigheter eller myter. De mest irriterande av dessa är när västvärlden beskrivs som en enda enhet med exakt likadan kultur där alla äter hamburgare och pizza hela dagarna. Böckerna kommer dock att bytas ut om en termin eller så, får se om de nya är bättre. Egentligen är det kanske inte så mycket att klaga på då texterna är till för att lära sig kinesiska, inte för att lära sig fakta.

Jag är nog också ganska glad över att jag läste min nybörjarkinesiska i Dalian och inte Shanghai. Vid Fudan är vi som läser kinesiska uppdelade mellan lägre och högre nivåer. Vi läser inte på samma ställe, och träffar därför knappt på varandra. På de lägre nivåerna är det mycket gott om västerlänningar vilket verkar leda till att många av dem spenderar nästan hela sin tid med att prata engelska, något som knappast inträffar vid de mindre kinesiska universiteten utan västerlänningar. I Dalian läste jag nästan uteslutande med japaner och koreaner vars engelska var mycket begränsad. På de högre nivåerna på Fudan är åter antalet västerlänningar mycket färre varför kinesiska är det dominerande språket.

22 januari

Under den senaste veckan har jag haft besök från två vänner från Sverige, en av dem inneboende hos mig. Under veckan har det alltså blivit en hel del trevliga dagar då vi har gått runt i Shanghai för att titta på staden. Givetvis har det också blivit någon restaurang med trevlig mat. Dock ingen karaoke ännu...

Igår gick jag med Johan från vår bostad till Folkets torg (人民广场), på vägen gick vi förbi flera små trevliga distrikt med kött, fisk och grönsaksmarknader. Bland annat hundkött fanns att köpa.

I förgår åkte Michael, den ena av mina vänner tillbaka till Sverige igen men Johan är fortfarande kvar och kommer nog att stanna ett bra tag till. Ikväll kommer vi att åka till min flickväns föräldrar i Datong, om allt nu går enligt planerna. Att köpa tågbiljett i Kina, särskilt nu under det kinesiska nyåret är bra mycket värre än vad jag har upplevt tidigare. Vi är medvetna om att det under nyåret är mycket hårt tryck på det kinesiska järnvägssystemet varför vi ville vara ute i så god tid som möjligt och köpa biljett. Enligt vad vi fick veta börjar biljetterna säljas 10 dagar innan avresedag, varför vi så snart som möjligt begav oss till stationen. Där sa de att vi var för tidigt ute och att det bara fanns en plats i Shanghai där man kunde köpa 10 dagar i förväg, vilket givetvis var på andra sidan stan, och vi begav oss dit. Visserligen gav oss det en chans att besöka IKEA, men någon biljett fick vi inte med förklaringen att "tåget går bara förbi Shanghai, det börjar inte här. Dessa biljetter säljs i Shanghai bara två dagar i förväg". Däremot säljs de tydligen vid den station där tåget startar redan 10 dagar i förväg, vilket givetvis innebar att biljetterna var slutsålda när vi kom 2 dagar innan avresa.

Vad vi istället har lyckats få tag på är tre biljetter till Beijing, men avresa ikväll. I Beijing kommer vi sedan att försöka få tag på biljett till Datong, något vi är medvetna om inte kommer att bli lätt. Vi har lite planer på att i värsta fall ta taxi från Beijing till Datong, något som kanske kan kosta någonstans mellan 500-800 (vilket är ok med tanke på att det är 6-7 timmars körtid). Annars är situationen nu på Beijings tågstationer inte speciellt uppmuntrande, se bl.a. http://english.peopledaily.com.cn/200601/20/eng20060120_236861.html. Problemet härrör från den stora andelen människor som har flyttat från landsbygden till städerna, och är de som här i Shanghai bygger alla skyskrapor och gör sådant jobb som Shanghaiborna inte vill göra. Ingen vet exakt hur många sådana "migrantarbetare" det rör sig om, men för Shanghais del måste det vara flera miljoner. Dessa, tillsammans med studenter och andra som inte bor på samma ort som sina föräldrar kommer under nyåret att ge sig tillbaka till sina hembygder för att fira nyår, vilket givetvis medför extrema påfrestningar på det kinesiska transportsystemet. Att det har satts in en massa extra tåg hjälper inte, det är ett kaos som återkommer varje år då många miljoner extra passagerare flödar genom stationerna. Det känns givetvis inte så roligt att ge sig ut i detta, särskilt inte då vi endast har biljett fram till kaosets hjärta - Beijing, och att vi där måste hitta ett sätt att ta oss vidare. I Datong och i områdena runt Datong kommer vi sedan att fira mitt nyårslov som kommer att vara ca en månad.

Detta är antagligen sista uppdateringen förrän vi kommer tillbaka från resan till Datong och Shanxiprovinsen. Jag räknar med att vara tillbaka runt den 10 februari då bloggen kommer att få en liten uppdatering. Fram till det kan det nog även vara svårt att få tag på mig via mail då jag antagligen inte kommer att kunna kolla den på en daglig basis, om alls.

 

Studier vid

Fudan Daxue

 

 

 

 © Eskil Fredriksson 2005. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Senast uppdaterad: 2006-07-03