Söka arbete i Kina

 

Innehåll:

 

  Kinesiska städer:

  Lästips

  Länkar 

  Om mig

 

 
 

Söka arbeteSkattKulturkrock

Kina kan vara ett mycket spännande land att arbeta och leva i, jag har själv bott i Kina nu i åtta år och arbetat här i över fyra år. Givetvis ger vistelsen här en hel del utmaningar som jag här kommer att dela med mig av.

Gällande arbetande utlänningar i Kina så är det en stor grupp som har kommit hit utsända av sina företag i hemlandet, och en grupp som har fått arbete på plats. Dessa två grupper skiljer sig ofta ganska mycket åt, då en stor del av de som har blivit utskickade inte kände till mycket om Kina innan utresan, medan de som redan är boende här ofta har kommit hit som studenter eller har blivit utskickade för flera år sedan men har valt att stanna kvar efter att kontraktet har gått ut och då sökt efter ett nytt arbete.

Söka arbete

Att hitta ett jobb i Kina är, om inte lätt, så ofta enklare än i Sverige. Det kan vara en mycket bra ide för någon som är arbetslös i Sverige eller som precis har kommit ut från universitetet att prova på att komma till Kina och söka jobb. Givetvis beror förutsättningarna att få jobb på tidigare arbetslivserfarenheter, kunskaper i kinesiska och utbildning. Men även för den som saknar arbetslivserfarenhet eller kunskaper i kinesiska kan möjligheterna finnas. Det är inte lika enkelt som för 10 år sedan att hitta arbete och det ställs allt större krav. Allt fler utlänningar kommer till Kina för att söka jobb, vilket också medfört att konkurrensen är hårdnat-

Att hitta ett hyfsat men dåligt betalt jobb är inte speciellt svårt, givetvis beroende på varje individs situation, men lönen kan mycket väl vara så låg som 6-8.000 kr i månaden. Lyckas den som söker få ett jobb inom ett västerländskt företag finns något större möjligheter att lyckas förhandla till sig en något högre lön. Dock är löneskillnaderna i Kina mycket stora och vilken lön som kan fås beror mycket på vilket förhandlingsläge man själv befinner sig i. Det är inte ovanligt att med god utbildning och erfarenhet kunna komma upp i löner som är bra mycket högre än i Sverige. I sammanhanget skall man även komma ihåg att kostnadsläget i Kina är betydligt lägre än i Sverige, varför det går att klara sig ganska hyfsat på en lön runt 6-7.000 kr i månaden. Detta givetvis också beroende på var i Kina man bor då kostnaden varierar kraftigt mellan olika platser i Kina.

För att överhuvud taget kunna få arbeta i Kina måste arbetstagaren uppfylla följande villkor (第 五讲):

  1. Över 18 år och vid god hälsa.

  2. Ha utbildning och arbetslivserfarenhet för arbetet (i praktiken inte så viktig som punkt 4).

  3. Ostraffad.

  4. Ha en arbetsenhet som önska anställa arbetssökanden.

  5. Ha pass eller liknande handlingar

Uppfyller inte den som söker arbete kraven 1,2 och 5 så är det ingen ide att ens försöka komma till Kina för att hitta jobb. För den som önskar komma till Kina och söka jobb är det en fördel om man har en utbildning och erfarenhet inom de områden som Kina behöver människor, och där det saknas kompetens i Kina. Dessa "heta" branscher och områden är (med reservation för att förhållanden kan ändras): försäljning, PR, hotell management, finans, teknologi, datakommunikation, e-handel, psykologi, mellanhänder/agenter, mode, aktiehandel, revision, informationsteknologi, mediadesign, finansiell konsultation, medicin, förhandlingsexpertis, HR samt människor med internationell expertis (第 五讲)

För den som saknar speciell kompetens så går det ofta att få arbete som lärare. Det är dock viktigt att skilja på lärarjobb och lärarjobb. En okvalificerad lärare undervisar oftast i Engelska och har vanligtvis en lägre lön, runt 7000-8000 i månaden. En kvalificerad lärare ligger ofta på ungefär samma lön som i Sverige. Det är för nuvarande ett stort behov av kvalificerade lärare i Kina, medans efterfrågan på okvalificerade lärare blir allt mindre.

Ett av de bästa sätten att få jobb i Kina är som i Sverige, genom kontakter. Jag fick själv mitt första jobb genom s.k. expat-evenemang i Shanghai. Gå ut, besök barer, gå dit andra utlänningar går. Skaffa dig ett kontaktnät. Håll dig underättad vad som händer hos Svenska handelskammaren och andra organisationer. Mitt andra arbete fick jag när jag efter några år blev head huntad. Håll kontakterna, arbeta med ditt kontaktnät redan från början. En vanlig väg för många är att komma till Kina och arbeta som okvalificerade lärare medans man söker efter ett annat arbete.

Det finns gott om forum där det går att hitta jobb. Befinner du dig på plats i Kina kan det vara en god ide att plocka upp en del av de tidningar som finns ute i de olika barerna på engelska för de utlänningar som bor i staden, och som oftast även finns online. I Shanghai är dessa bl.a. City Weekend (finns även i Beijing). I de flesta tidningsbutiker kan man även köpa 1010job som har annonser på engelska och kinesiska.

Kolla upp de hemsidor som finns för Kinas expats, där återfinns ofta annonser och på en del sidor kan du även få e-mail skickade till dig när passande arbeten har kommit in, bl.a. Shanghai Expat, This Shanghai och Asia Expat. Det finns även ett antal hemsidor där företag annonserar efter personal, varav några är mycket stora och där det också är möjligt att registrera sitt egna CV, bl.a. Zhaopin, 51Job, Pacific Bank Jobs, Career International,och Top Executive (Asia) Limited.

Det går också att få CV publicerat på flera av handelskammarnas hemsidor, bl.a. den svenska, brittiska, amerikanska och tyska.

Letar du särskilt efter svenska företag (många av de stora svenska företagen annonserar även i forumen ovan) kan det även vara en god ide att kontakta de svenska bolag som finns i Kina, se Exportrådets lista över svenska bolag i Kina.

Som nämnts ovan så är en annan god metod att få jobb när man väl är på plats i Kina är att skaffa kontakter. Bl.a. anordnar de olika handelskammarna seminarier, fester och andra tillställningar. Skicka ett e-mail till Svenska handelskammaren och be att få bli uppsatt på maillista för deras seminarier och "afterwork" (hålls sista fredagen i varje månad). Fortune Cookies Club anordnar mixers och headhunterkvällar både i Beijing och Shanghai. Shanghai Expat anordnar ofta aktiviteter. Oriented finns i Beijing, Guangzhou, Hangzhou, Nanjing, Qingdao, Shanghai, Shenzhen, Suzhou, Tianjin, Hongkong, Kaohsiung och Macau och har sista torsdagen varje månad Happy Hour i Beijing, Shanghai, Guangzhou, Hongkong, Kaohsiung och Macau. För svenskar och norrmän boende i Suzhou så har jag och en norsk kollega startat en svensk-norsk unionsklubb som träffas oregelbundent. Skicka ett e-mail till mig om du vill ha information om när vi träffas nästa gång.

Ytterligare en möjlighet är att kontakta några av alla de rekryteringsbolag som finns runt om i Kina. Se Charles Chens lista på Shanghais alla headhunters. Några av de störra och mer kända headhuntingföretagen i Kina är bl.a. Shanghai International Enterprises HR Consulting Co., Seeker Consulting, Hudson, China Star Corp, Join-Link Counsulting, Global Executive Consulting, Shanghai ChengDa Executive Recruting & Conculting Company och Micahel Page.

Källor och länkar

第五讲 在中国就业的条件, anteckningar från kursen 中国经济生活指南 vid 复旦大学 våren 2006.

Lundasinologernas Alumniförening - Jobb.

Arbetslös.nu - Inspirationskälla och överlevnadsguide.

Välkommen att lämna en kommentar eller fråga

blog comments powered by Disqus
   

Böcker

Kina Willmaguide, av Margareta Lindblad, Willy Westby. Kanske en av de största och best omfattande guideböckerna till Kina på svenska. Inkluderar hela Kina (även Hongkong och Macao). Innehåller även reseskildringar bl.a. från en resa längs transsibiriska järnvägen. Guiden är illustrerad med drygt 200 kartor plus färgfoton och kinesiska fraser. Provins- och ortsnamn, hotell och sevärdheter finns angivna med kinesiska tecken.

 

Mei wenti! Inga problem! : om livet i dagens Kina, av Catarina Lillihöök 2007, en Detta är en personlig berättelse om hur det är att vara bosatt i Kina, om kulturkrockar och om vad som händer i landet med världens högsta tillväxttakt. Med inlevelse och humor skildras här livet i Kina – från studier, arbete, hälsovård och ekonomisk utveckling till spännande resor och en vardag långt ifrån den svenska.

Babes i Beijing : smart, roligt och insiktsfullt om det nya Kina, av Rachel Dewoskin, 2007. En bok som har kommit att bli tämligen känd i Kina bland utlänningar. Författaren skriver om när hon som 21åring flyttade från New York till Beijing för att börja arbeta i en amerikansk PR-firma, men blev senare en av huvudpersonerna i en kinesisk tv-såpa, Foreign Babes in Beijing.

Rött land, röd jord : en flickas uppväxt i Maos Kina av Ming Wang-Sonnerup. En bok om Ming som föddes 1949 och hennes uppväxt i Maos Kina.

 

Kina: den haltande kolossen, av Göran Leijonhufvud och Agneta Engqvist, 2008. Kina, den haltande kolossen är en aktuell skildring av ett land vars ekonomi går på toppfart i ett samhälle som blir alltmer kluvet mellan stad och landsbygd, och där de ekonomiska klyftorna växer med samma rekordfart. Här skildras någonting så ovanligt som en kommunistisk diktatur där de ekonomiska krafterna släppts fria i en marknadsorienterad kapitalism. Det handlar om centrum och periferi, om stad och landsbygd, om två befolkningar som lever under diametralt motsatta förhållanden, om utveckling och förtryck.

Kinas historia av Hans Hägerdal, 2009. Fokus i boken ligger på det moderna Kina, men skildringen rör sig från forntiden till våra dagar. Författaren börjar i de äldsta kinesiska civilisationerna, riksenandet 221 f Kr, de sju huvudepokerna i det kejserliga Kina och går vidare med den imperialistiska framryckningen på 1800-talet med förlorade krig, upprorsrörelser och uppluckring av det gamla samhället. Revolutionen 1911-12 och det kommunistiska Kina efter revolutionen 1949.

Kina - vår tids drama : historia, politik, ekonomi, miljö, internetrevolution, mänskliga rättigheter, av Börje Ljunggren. 2009. Handlar om Kina och landets roll för lösandet av vår tids stora problem: klimat, finanskris, handelsöverenskommelser m.m.

Nanjing: massakern på en kinesisk stad,.  Iris Chang, 2007. Kanske en av de viktigaste böckerna om Kina de senaste 15 åren. Iris Chang blev känd för sina efterforskningar och kamp för att göra japanernas massaker i Nanjing 1937 känd för omvärlden. Tyvärr känner fortfarande inte många västerlänningar till denna fruktansvärda del av i historien, denna Asiens motsvarighet till Hitlers förintelse. I Asien skapar finns det fortfarande idag stora motsättningar och politiska problem som inte har löst sedan andra världskriget.

Boken har också lett till flera filmer, den senaste om John Rabe, Kinas Schindler eller Raul Wallenberg och tysk boende i Nanjing (och medlem i det tyska nazistpartiet) som räddade livet på hundratusentals kineser undan japanernas terror.

Kunskap om denna del av Kinas historia är ett måste för den som vill leva och bo i Kina, även idag. Att inte känna till Nanjingmassakern och japanernas våld är som om man vore i Europa utan att känna till Hitlertysklands härjningar.

Skall du bara läsa en bok innan du åker till Kina, då är den här boken ditt val. På engelska är boken känd under titeln "The Rape of Nanking - The Forgotten Holocaust of World War II".

Författaren dog 2004, hon tog sitt liv endast 36 år gammal.

Att göra affärer i dagens Kina, av Klas Eklund, Peter Rosta, Tony Fang, Mats Harborn och Johan Björksten, 2005. Antologi, en introduktion om vad det innebär för svenska företag att göra affärer i Kina och en presentation av det kinesiska samhället, dess politik, ekonomi, och kultur ur ett svensk-kinesiskt perspektiv.

Kinas geografi av Pierre Trolliet, 1997. Den består av delar som behandlar den Naturliga omgivningen (geografi, klimat, naturkatastrofer), Människorna (befolkningen, staden, levnadsstandarden) och Herraväldet över miljön (lantbruket, energiresurserna, transport, administartion). Boken är rikligt försedd med kartor och diagram.

China Hallwag Kina. Karta över Kina, 2006.

 

 

© Eskil Fredriksson 2005-2011. Disclaimer. E-mail: eskilfredriksson at gmail.com

            Senast uppdaterad: 2011-01-13