Google
Web www.chinastudies.se

 

Arenor

OS i Beijing 2008

同一个世界,同一个梦想*

 

 

Under OS i Beijing kommer 14 nya arenor att byggas, 13 redan existerande arenor samt 9 tillfälliga arenor att användas. De flesta utom 5 ligger i Beijing. De andra finns i Shanghai, Hongkong, Tianjin, Qinhuangdao och Qingdao. Om inte annat anges ligger arenorna i Beijing.

Ett stort antal av arenorna i Beijing kommer att ligga på "The Olympic Green", ett område i den norra änden av staden bestående av 1.135 hektar. Av dessa är 680 hektar en skogspark och 405 hektar kommer att användas för spelen. De stadium som skall finnas här är National Stadium, National Indoor Stadium och National Swimming Center. Här kommer också att finnas en olympisk by med tillhörande bekvämligheter, bl.a. 360.000 kvadratmeter med lägenheter till atleter, tränar och andra som arbetar med spelen. När OS är över kommer dessa lägenheter att säljas som som kommersiella lägenheter.

På den olympiska grenen kommer 13 av anläggningarna att finnas. Andra områden är The Western Community Area med 9 anläggningar, bl.a. Wukesong Culture and Sports Center. Detta område ligger i sydvästra Beijing.

Universitetsområdet kommer att ha 4 anläggningar, bl.a. Capital Indoor Stadium. Dessa anläggningar kommer sedan efter spelen att användas av universiteten och det lokala samhället.

I "North Scenic Spot Area" kommer 2 anläggningar att finnas, bl.a. Beijing Country Equestrian Park, som kommer att vara av vikt för utvecklingen av turismen i staden.

Ytterligare 4 anläggningar ligger i andra delar av Beijing, samt 5 anläggningar som ligger i andra städer i Kina (Källa BOCOG's strateg och plandokument). 

Arenorna är följande:

Nya permanenta arenor

National Stadium (国家体育场)

National Stadium kommer att vara arenan för öppnings- och avslutningsceremonierna, friidrott och fotboll. Bygget påbörjades i december 2003 och upptar 10.000 kvadratmeter på The olympic green. Här kommer att finnas plats för 91.000 åskådare. Efter spelen kommer arenan att användas för idrottsevenemang på nationell och internationell nivå, samt kultur och nöjesaktiviteter. Designen är gjord av Herzog & DeMeuron (Schweiz) och China Architecture Design Institute. Bild på arenan finns här.

National Indoor Stadium (国家体育馆)

Här kommer tävlingarna i artistisk gymnastik, handboll och trampolin att hållas samt finalerna i volleyboll att hållas under OS. Bygget av arenan påbörjades 28 maj 2005. Antalet åskådarplatser är 19.000. Den kommer att ligga på The olympic green och uppta hela 10.000 kvadratmeter land. Efter spelen kommer arenan att användas för tävlingar, kultur, nöje och träningscenter för boende i området. Bild på arenan finns här.

National Aquatics Center (国家游泳中心 )

Här kommer tävlingarna i simning, simhopp, vattenpolo och synkroniserad simning att hållas. Arenan är belägen på The Olympic Green på en landyta motsvarande 65.000 kvadratmeter. Antalet sittplatser är 6.000 permanenta och 11.000 tillfälliga. Bygget påbörjades i december 2003. Bild finns här.

Beijing Shooting Range Hall (北京射击馆)

Här kommer kval och final i skytte på 10,25 och 50 meter, samt allt skytte under Paralympics att hållas. Arenan ligger i Shijingshan (石景山) på en yta motsvarande 45.645 kvadratmeter. Antalet åskådarplatser är 6.500. Bygget påbörjades i juli 2004. Bild finns här.

Wukesong Indoor Stadium (五棵松体育馆)

Här kommer tävlingarna i basket att spelas. Arenan ligger i Wukesong Culture and Sports Center (五棵松文化体育中心) och upptar ett område på ca 10.000 kvadratmeter. Efter tävlingarna kommer arenan att användas av de boende i västra Beijing. Bygget påbörjades i mars 2005. Bild finns här.

Laoshan Velodrome (老山自行车馆)

Här kommer cykling inomhus att hållas. Arenan ligger i Laoshan, Shijinshandistriktet (老山石景山区) och upptar ett område på 32.920 kvadratmeter. Antalet åskådarplatser är 6.000. Bygget påbörjades i oktober 2004. Bild finns här.

Shunyi Olympic Rowing-Canoeing Park (奥林匹克水上公园)

Här kommer tävlingarna i kanot, kajak och rodd att hållas. Anläggningen ligger i Mapo Village, i Shunyidistriktet (顺义区马坡乡). Bild finns här.

China Agricultural University Gymnasium (中国农业大学体育馆)

Arena för tävlingarna i brottning. Anläggningen ligger på China Agrigultural University's östra campus (中国农业大学东校区校内) och upptar 23.950 kvadratmeter. Här finns 6.000 permanenta och 2.000 tillfälliga åskådarplatser. Efter spelen kommer anläggningen att användas till tävlingar inom bl.a. badminton, bordtennis, gymnastik, volleyball, basket, och handboll. Bygget påbörjades i juni 2005. Bild finns här

Peking University Gymnasium (北京大学体育馆)

Arena för tävlingarna inom bordtennis. Anläggningen ligger på Pekings universitet (北京大学) och upptar 26.900 kvadratmeter. Här finns plats för 6.000 permanenta och 2.000 tillfälliga åskådarplatser. Efter tävlingarna kommer här att hållas tävlingar, samt finnas ett gym för boende i Beijing. Byggt påbörjades i september 2005. Bild finns här.

Beijing Science and Technology University Gymnasium (北京科技大学体育馆)

Arena för tävlingarna i judo och taekwondo. Ligger vid Beijing Science and Technology University (北京科技大学) och upptar 23.993 kvadratmeter. Här finns plats för 4.068 permanenta och 3.957 tillfälliga åskådarplatser. Efter spelen kommer anläggningen att användas som en inomhusanläggning för olika idrottsaktiviteter, fitness och olika inomhustävlingar. Bild finns här.

Beijing University of Technology Gymnasium (北京工业大学体育馆)

Arena för tävlingarna i badminton och rytmisk gymnastik. Ligger vid Beijing University of Technology (北京工业大学) och upptar 22.269 kvadratmeter. Här finns plats för 7.500 åskådare. Efter spelen kommer anläggningen att användas av studenter och fakulteter vid universitetet, träning för badmintonlag som tillhör International Badminton Federation och General Administration of Sports. Anläggningen kommer endast i begränsad utsträckning att vara öppen för allmänheten. Bygget påbörjades i juni 2005. Bild finns här.

Qingdao International Sailing Centre (青岛国际帆船中心)

Här kommer seglingstävlingarna att hållas. Observera att anläggningen ligger i Qingdao (青岛), Shandongprovinsen (山东省) och alltså inte i Beijing. Anläggningen kommer att uppta 450.000 kvadratmeter, varav 2/3 kommer att användas av själva tävlingarna. På land kommer administration, ett competition management centre, center för atleterna, presscenter, logistik och funktionscenter samt övriga anläggningar att finnas.

           

Platsen för seglingarna under OS. Bygget i gång för anläggningarna kring seglingstävlingarna (foto taget i december 2005). Fler bilder finns här.

Qinhuangdao Olympic Sports Centre Stadium (秦皇岛奥林匹克体育场)

Här kommer några av de preliminära fotbollstävlingarna att hållas. Anläggningen ligger inte i Beijing utan på Hebei Avenue (河北大街) i Qinhunagdao (秦皇岛), Hebeiprovinsen (河北省). Anläggningen upptar 168.000 kvadratmeter och har plats för 33.572 åskådare (varav 0.2% är reserverade för handikappade). Byggnationen av anläggningen startade i maj 2002 och blev färdigt i juli 2004. Bilder finns här.

Tianjin Olympic Centre Stadium (天津奥林匹克体育场)

Anläggningen kommer att ha några av de preliminära fotbollstävlingarna. Anläggningen ligger inte i Beijing, utan i de sydvästra delarna av staden Tianjin (天津). Anläggningen upptar 78.000 kvadratmeter och har plats för 60.000 åskådare. Här kommer förutom idrottsfaciliteterna även att finnas en stor marknadsplats, utställningssal, konferensrum och gym. Här kommer efter spelen att bli ett område för nöje, idrott och shopping för allmänheten. Byggnationen startade i augusti 2003. Bilder finns här.

Sedan tidigare existerande arenor

Olympic Sports Center Stadium (奥体中心体育场)

Här kommer några av de preliminära fotbollsmatcherna att hållas, samt femkampens löpning och equestrian. Arenan har plats för 40.000 åskådare. Bilder finns här.

Olympic Sports Center Gymnasium (奥体中心体育馆)

Arena för handboll. Bilder finns här.

Workers' Stadium (工人体育场)

Arena för fotboll. Ligger på Gongtigatan i Chaoyangdistriktet (朝阳区工体路). Bilder finns här.

Workers' Indoor Arena (工人体育馆)

Arena för boxning. Ligger på Gongtigatan i Chaoyangdistriktet (朝阳区工体路). Bilder finns här.

Capital Indoor Stadium (首都体育馆)

Arena för volleyball. Ligger på Baishi bridge i Haidandistriktet (海淀区白石桥). Bilder finns här.

Fengtai Softball Field (丰台垒球场)

Här kommer tävlingarna i softboll att hållas. Bilder på anläggningen finns här.

Ying Tung Natatorium (英东游泳馆)

Arena för tävlingarna i vattenpolo och femkamp (simning). Ligger på Olympic Sports Center (奥体中心). Bilder finns här.

Laoshan Mountain Bike Course (老山自行车场)

Arena för tävlingarna i cykling (mountain bike). Ligger i Laoshan, Shijingshandistirktet. (老山石景山区). Arenan består bl.a. av en bana på 6.2 kilometer, en tillhörande byggnad på 8.275 kvadratmeter och ett temporära åskådarläktare med plats för 2.000 åskådare. Arenan är under renovering och beräknas bli färdig under andra halvan av 2007. Efter spelen kommer anläggningen att vara öppen för allmänheten. Bilder finns här.

Beijing Shooting Range Clay Target Field (北京射击场飞碟靶场)

Arena för skyttetävlingarna. Ligger på Xiangshannangatan (香山南路). Bilder finns här.

Beijing Institute of Technology Gymnasium (北京理工大学体育馆)

Arena för volleyboll. Bilder finns här.

Beihang University Gymnasium (北京航空航天大学体育馆)

Arena för tyngdlyftning. Bilder finns här.

Olympic Venue in Shanghai--Shanghai Stadium (上海体育场)

Stadium för fotboll (preliminära). Ligger i Shanghai (上海), alltså inte i Beijing. Bilder finns här.

Hong Kong Equestrian Venues (香港奥运赛马场)

Plats för ridtävlingarna under OS. Arenorna ligger inte i Beijing utan i Hongkong (香港). Tävlingarna kommer att hålas vid Hong Kong Sports Institute och Penfold Park i Shatin, Beas River Country Club och vid delar av Hong Kong Golf Club. Hongkong har sedan tidigare mycket goda anläggningar både vad gäller tävlingar och veterinärer. Särskilt då sedan tidigare det i Hongkong endast är tillåtet med gambling på hästar, medan all annan gambling är förbjuden. Bilder finns här.

Tillfälliga arenor

Fencing Gymnasium, National Conference Center (国家会议中心击剑馆)

Arena för fäktning och femkamp (fäktning och skytte). Anläggningen ligger på The Olympic Green. Bilder finns här.

Hockey Field, Olympic Green (奥林匹克森林公园曲棍球场)

Arena för tävlingarna i Landhockey. Anläggningen ligger på The Olympic Green.

Archery Field, Olympic Green (奥林匹克森林公园射箭场)

Arena för bågskytte. Anläggningen ligger på The Olympic Green.

Tennis Center, Olympic Green (奥林匹克森林公园网球场)

Arena för tennis. Ligger på The Olympic Green.

Wukesong Baseball Field (五棵松棒球场)

Kommer att användas för tävlingarna i baseball. Ligger på Wukesong Culture and Sports Center (五棵松文化体育中心).

Beach Volleyball Ground (沙滩排球场)

Kommer att användas för tävlingar i beachvolleyboll. Anläggningen ligger i Chaoyang park (朝阳公园)

BMX Field (小轮车赛场)

För tävlingar i cykling (BMX). Anläggningarna finns i Laoshan, Shijingshandistriktet (老山石景山区).

Triathlon Venue (铁人三项赛场)

Anläggning för tävlingar i Triathlon. Anläggningarna finns vid Ming Tomb Reservoir (十三陵水库).

Urban Road Cycling Course (城区公路自行车赛场)

För tävlingar i cykling (gata).

Länkar och källor

 

Beijing Shunyi Managenment Committee of Olympic Venue, 北京市顺义区奥运场馆管理委员会.

The official website of the BEIJING 2008 Olympic Games - Games of the XXIX Olympiad

- Boka resa till Kina

Resor till Beijing och Kina kan bl.a. bokas hos följande resebyråer:

Doodle

DTF Travel

Flygcentrum

Flygvaruhuset

Metro Travel

Mr Jet

Seat24

Sista minuten

Travellink

Travelstart

Rekommenderad läsning

Sport och OS

Anrell, Lasse, 2002. Sportgrodor 2002. Scampi Förlag.

Bodström, Thomas, 2006. VM-feber. Fotboll, vänskap, besatthet. Bokförlaget Lind & Co AB.

Foer, Franklin, 2006. Fotboll förklarar världen en [osannolik] teori om globaliseringen. Ordfront/Ordfront Galago, Sverige.

Folley, Malcolm, 2006. Borg mot McEnroe. Norstedts Förlag, Sverige.

Hindmar, Lars, 2005. Olympiska profiler och stofiler. Bokförlaget Akvaristen AB.

Hård, Jacob, 2005. Sport. Gleerups Utbildning AB, Sverige.

Jansson, Lars-Ivar, 2004. Sportåret 2004: Historien bakom bilderna. Egmont kärnan.

Ljungberg, Mikael, 2005. Mjuka drömmar - hårda mål. Sportförlaget i Europa AB, Sverige.

Malmsten, Krister, 2005. Idrottens föreningsrätt. Norstedts juridik AB.

Nyberg, Andreas, Persson, Åke, Gahrton, Måns, 2006. Fotbolls-VM genom tiderna. Månpocket, Sverige.

Samuelsson, Mats, 2006. Då stannade Sverige, historien om Björn Borg och Ingemar Stenmark. Bokförlaget Semic, Sverige.

Stener, Jan, 2004. Judoboken, från nybörjare till avancerad. Jure Förlag AB, Sverige.

Stolpe, Staffan, 2004. Olympia och de antika spelen. Carlsson Bokförlag AB.

Törnqvist, Jan 2006. Till seglaren. B. Wahlströms bokförlag, Sverige.

Weegar, Tom, 2006. Fotbollshjältar, från Nacka till Brolin. LL-förlaget.

Kina

Booz-Morejohn, Ingrid, 2006. Resa till Kina. ICA Bokförlag, Sverige.

Burgman, Torsten 1998. Kinabilden i Sverige: från 1667-1998; från Kang-Xi till Mao Zedong och Jiang Zemin. Historisk media.

China 2005. Lonely Planet Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

Fairbank, John K, Goldman, Merle, 2005. China: A New History. Harvard University Press. Används vid Lunds och Stockholms universitet. En av de bästa böckerna som finns gällande Kinas historia.

Granqvist, Hans, 2001. Filosofi i Kina: De Stora Filosoferna, Folktron Och Spådomsböckerna. SVENSKA FÖRLAGET liv & ledarskap ab.

Gustafsson Chen, Anna, 2004. Kina Berättar, Solskenet i munnen; 10 noveller. Bokförlaget Tranan. Novellsamlingen är ett smakprov på vad dagens unga kinesiska litteratur har att erbjuda.

Hsiung, Deh-Ta, 1998. Vegetariskt från Kina, Över 70 läckra recept från Fjärran Östern. Läsförlaget, Sverige.

Kjellgren, Björn 2000. Kinakunskap. Studentlitteratur. Används bl.a. vid Stockholms universitet.

Kina: Willmaguide. 2000. Kartförlaget

Lindqvist, Cecilia 1999. Tecknens Rike. Albert Bonniers förlag AB. En mycket känd svensk bok om kinesiska tecken. Används bl.a. som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

Kina, Länder i fickformat. Utrikespolitiska institutet.

Kjellgren, Björn 2000. Kinakunskap. Studentlitteratur. Används bl.a. vid Stockholms universitet.

Lilliehök, Catarina, 2006. Mei Wanti! Inga Problem! Om livet i dagens Kina. Natur och Kultur. Personligt hållen skildring av livet i dagens Kina. Författaren, svensk journalist som flera år bott och arbetat i Kina, skriver om kulturkrockar, landets förändring, vardagsliv, studier, arbete, hälsovård, företagskultur och ekonomisk utveckling m.m. 

Lovell, Julia, 2006. Den stora muren - Kinas historia under 3000 år. Norstedts, Sverige.  

Myrdal, Eva. Kina före Kina. Östasiatiska Museet, Sverige.

Tong, Su, 2001. Röda Lyktan: Två Berättelser Från Kina.  En bok för alla, Sverige.

Trolliet, Pierre, 1997. Kinas geografi. Alhambra, Sverige.

 


* "Tong yi ge shijie, tong yi ge mengxiang - En värd, en dröm"

 

   

 

© Eskil Fredriksson 2005-2010. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Tips om länk eller kommentar gällande innehållet? Skicka då gärna e-mail till mig.

Senast uppdaterad: 2010-10-26