OS i Beijing 2008

同一个世界,同一个梦想*

 

 
 

 


Web www.chinastudies.se
Handla säkert på Shoppingtur.net

 

Grenar

Det finns i nuläget 28 idrotter på programmet till sommarspelen, något som ofta revideras mellan spelen. Schema finns längre ner på sidan. De som kommer att finnas vid OS i Beijing är följande (informationen kommer från BOCOG, IOK, SOK och de svenska idrottsförbunden som finns länkade till under varje sektion):

Badminton

Tävlingarna i badminton kommer att hållas vid Beijing University of Technology Gymnasium (北京工业大学体育馆). Badminton är ett spel känt för snabbhet, fjäderbollens rekordhastighet är 260km i timmen. Det är därför viktigt med hastighet och snabba reflexer. God uthållning behövs också då spelarna kan röra sig över 6 km under en match.

Badminton så som vi känner spelet idag, kom först under mitten av 1800-talet, men har rötter som kan spåras till de antika Grekland, Kina, Japan och Indien. Badminton blev en olympisk sport 1992.

En match består av tre set, och ett kast med mynt avgör vem som får börja serva och vilken del av ände av banan som skall tillhöra vem. Endast den som servar kan vinna poäng, och sammanlagt behövs 15 poäng för seger i dubbel och mäns singel och 11 poäng i damernas singel.

Olympiska spelen i badminton består av fem grenar, mäns singel och dubbel, damers singel och dubbel samt mixade dubbel. Samtliga tävlingar består av endast en utslagningsrond (IOC).

Sverige har aldrig tagit medalj i badminton vid de olympiska spelen. För mer information om badminton, se Svenska Badmintonförbundets hemsida.

Baseball

Tävlingarna i baseball kommer att hållas vid Wukesong Baseball Field (五棵松棒球场). Baseball är en mycket stor sport i USA, Japan och på Kuba. En av de allra bästa baseballspelaren genom tiderna är japanen Sadaharu Oh.

Baseball var med i de olympiska spelen första gången i Barcelona 1992. Lagen kvalificerar sig genom regionala tävlingar i Amerika, Europa och Asien, samt i en tävling mellan Oceanien och Afrika.

Spelen går till så att varje lag spelar mot samtliga deltagande övriga sju lag, och de fyra bästa går vidare till semifinal. Vinnarna av semifinalerna möts sedan i final.

Sverige har aldrig tagit medalj i baseball vid de olympiska spelen. För mer information om baseball, se Svenska Baseball och Softballförbundets hemsida.

Basket

Tävlingarna i Basket (eller basketboll) hålls vid Wukesong Indoor Stadium (五棵松体育馆). Basket blev en olympisk gren 1936 och kom att totalt domineras av USA fram till spelen 1972 då USA för första gången förlorade mot Sovjetunionen. USA har senare fortsatt att ofta dominera basket, men har inte varit lika starka på senare år som de tidigare varit. Basket för damer blev en olympisk gren 1976.

Basket spelas i 4 perioder som varar 10 minuter var. Är det lika läggs fem minuters övertid till. 12 lag deltar i spelen och alla lag, bortsett från det från värdlandet och regerande världsmästarna, måste kvalificera sig ett år innan spelen.

Svenska herrlandslaget har endast deltagit en gång under OS 1980, svenska damlandslaget har aldrig deltagit vid något OS. För mer information, se Svenska Basketförbundets hemsida.

Beachvolleyboll

Beachvolleybolltävlingarna kommer att hållas på Beach Volleyball Ground (沙滩排球场). Sporten är ganska ny men blev mycket populär vis spelen i Atlanta 1996 och Sydney 2000. Beachvolleyboll var en uppvisningsgren under OS i Barcelona 1992 och debuterade under OS 1996.

Matcherna spelas bäst av tre set. De första två seten spelas till 21 poäng, medan det sista setet spelas till 15 poäng. Ett lag måste vinna med minst två poäng, uppnås inte detta fortsätter spelet tills det att något lag har vunnit med två poäng.

Sverige har varit med vid alla tre olympiska spel som haft beachvolleyboll på programmet. Bäst gick det i Aten där Björn Berg och Simon Dahl hamnade på en niondeplats. OS-kvalen inleds två år innan OS. Grekland vann tävlingarna i Aten.

För mer information, besök Svenska Volleybollförbundet hemsida.

BMX

Tävlingarna i BMX (Bicycle Moto Cross) kommer att hållas på BMX Field (小轮车赛场). BMX sågs första gången 1960 i Kalifornien, och kom till Europa på 70-talet. BMX blir en olympisk gren för första gången under OS i Beijing. 

Tävlingarna i BMX hålls på ovala banor med en omkrets på 350 meter. På banorna finns bl.a. hopp och andra hinder. Åtta tävlande deltar i varje heat och de bästa fyra går vidare till nästa omgång.

För mer information, besök Svenska Cykelförbundets hemsida.

Bordtennis

Tävlingarna i bordtennis kommer att hållas i Peking University Gymnasium (北京大学体育馆). Bordtennis har sina rötter i 1890-talets England och har sedan dess utvecklats till världens största sport räknat på antalet aktiva deltagare (ca 40 miljoner).

Bordtennis var med i de olympiska spelen första gången under OS i Seoul 1988. Tävlingarna består av mäns och damers singel och dubbel. Matcherna spelas bäst av fem set.

Sveriges herrar singel kom trea 1988 (Erik Lindh), vann guld 1992 (J-O Waldner), vann silver 2000 (J-O Waldner med Jörgen Persson som fyra) och kom på en fjärdeplats 2004 (J-O Waldner).

På damsidan har endast Kina och Nordkorea gjort upp om guld och silver.

När det kommer till dubbel har Sverige inga OS-medaljer, vare sig på dam eller herrsidan.

För mer information, se Svenska Bordtennisförbundets hemsida.

Boxning

Tävlingarna i boxning kommer att hållas på Workers' Indoor Arena (工人体育馆). Boxning blev en olympisk sport redan 1904, men fanns även med på programmen vid de antika olympiska spelen. Under de antika spelen pågick matchen tills dess att en av de tävlande föll. Romarna fortsatte med traditionen men använde sig av handskar med spik i, vilket ofta ledde till att tävlingarna slutade med att en av deltagarna dog. Orsaken till att boxning inte fanns med på programmet redan 1896 är att sporten ansågs för farlig av grekerna. 1904 hölls spelen i USA, där boxning var populärt, men sporten fick göra ett uppehåll under spelen i Stockholm 1912 då boxning var förbjudet i svensk lag. 1920 återkom boxningen igen till spelen för att sedan stanna där.

De tävlande kvalificerar sig till spelen genom regionala tävlingar i de fem världsdelarna. Under OS är det slumpen som avgör vem som går upp mot vem. En stor skillnad mot övriga sporter är att båda tävlanden som förlorar semifinalerna belönas med brons.

Tävlingarna hålls i följande kategorier (samtliga herrar);

 + 91kg (supertungvikt), 81 - 91kg (tungvikt), 75-81 kr (lätt tungvikt), 69-75 kg, 64-69 kg, 60-64 kg, 57-60 kg (lättvikt), 54-57 kg (fjädervikt), 51-54 kg (bantamvikt), 48-51 kg (flugvikt), - 48 kg (lätt flugvikt). 

För mer information, se Svenska Boxningsförbundets hemsida.

Brottning

Brottningstävlingarna kommer att hållas vid China Agricultural University Gymnasium (中国农业大学体育馆).

Brottning anses vara världens äldsta sport och har förekommit på egyptiska väggmålningar så gamla som 5.000 år. Sporten fanns även under de antika spelen när de började 776 f.v.t. Brottning har även förekommit i andra antika kulturer såsom Kina, Assyrien, Babylon, Indien och Japan. Brottning var även på programmet vid de första moderna spelen 1896 och var då höjdpunkten under spelen.

Den stil som det tävlades i 1896 var den grekis-romerska, en stil som anses vara exakt den samma som i det antika Grekland och Rom. 1904 kom även fristil på programmet sedan denna stil hade blivit populär i USA och Europa. Dessa två stilar finns kvar vid spelen än i dag.

Under OS i Aten 2004 tävlade kvinnor för första gången i brottning, vilket numera är den tredje disciplinen.

För mer information, se Svenska Brottningsförbundets hemsida.

Bågskytte

Tävlingarna i bågskytte kommer att hållas på Archery Field, Olympic Green (奥林匹克森林公园射箭场).

Bågskytte är en gammal sport med anor åtminstone tillbaka till medeltiden. Sporten blev en olympisk gren vid OS 1900. Efter OS1920 försvann bågskytte på programmet för att återkomma först vid OS i München 1972. Under tävlingarna skjuter skyttarna på en måltavla som är 1.22 meter i diameter på 70 meters avstånd. Den lilla röda pricken i mitten är 12.2 centimeter i diameter och ger 10 poäng, medan den yttersta ringen ger 10 poäng.

För mer information, se Svenska Bågskytteförbundets hemsida.

Cykling

Tävlingarna i cykling kommer att hållas på Laoshan Velodrome (老山自行车馆) för tävlingar på bana, Laoshan Mountain Bike Course (老山自行车场) för tävlingar i mountainbike och Urban Road Cycling Course (城区公路自行车赛场) för landsvägstävlingar. BMX räknas också in under kategorin cykeltävlignar.

Cykeln började utvecklas 1817 och 1885 kom den moderna cykeln till världen och med den också cykeltävlingar. Redan vid de första spelen 1896 fanns cykling (landsväg) på programmet då sporten var mycket populär.

Tävlingarna på landsväg är 239 km för herrar och 120 km för damer. Tävlingarna på bana sker på en oval bana som lutar 42 grader. 

Kvinnor fick börja tävla på cykel i OS 1984. Mountainbike hade sin debut under OS i Atlanta 1996.

För mer information, besök Svenska Cykelförbundets hemsida.

Fotboll

Tävlingarna i fotboll kommer att äga rum på ett flertal stadium, inte bara i Beijing utan även i Shanghai, Tianjin och Qinhuangdao. Arenorna är följande: National Stadium (国家体育场), Olympic Sports Center Stadium (奥体中心体育场), Workers' Stadium (工人体育场), Olympic Venue in Shanghai--Shanghai Stadium (上海体育场) (preliminära) i Shanghai (上海), Qinhuangdao Olympic Sports Centre Stadium (preliminära) (秦皇岛奥林匹克体育场) i Qinhuangdao (秦皇岛), Hebeiprovinsen (河北省) och Tianjin Olympic Centre Stadium (天津奥林匹克体育场) (preliminära) i Tianjin (天津).

Fotboll, eller åtminstone något som liknar fotboll, har spelats i det antika Kina, Grekland och Rom. På 1300 och 1400-talet försökte engelska kungar att förbjuda sporten, vilket misslyckades. Fotboll blev en olympisk sport 1900. 

Sverige tog brons vid OS i Paris 1924, guld i London 1948 och brons 1953 i Helsingfors. För mer information se Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Friidrott

Tävlingarna äger rum på National Stadium (国家体育场).

Friidrott var en tävling vid OS redan 1896. Under de antika spelen fanns endast löpning (ibland i rustning). Under OS tävlas i en rad grenar och sammanlagt kommer 47 friidrottsmedaljer att delas ut.

Sverige har tidigare tagit följande medaljer vid OS:

1900 Paris, Brons: Ernst Fast (marathon).

1908 London, Guld: Eric Lemming (spjut) Brons: Bruno Söderström (stav), Olle Nilsson (spjut).

1912 Stockholm, Guld: Gustaf Lindblom (tresteg), Eric Lemming (spjut), Hugo Wieslander (tiokamp) Silver: Georg Åberg (tresteg), Charles Lomberg (tiokamp), Män (4x100m) Brons: Georg Åberg (längd), Erik Almlöf (tresteg), Gösta Holmér (tiokamp).

1920 Antwerpen, Guld: William Petersson-Björneman (längd) Silver: Folke Jansson (tresteg), Carl-Johan Lind (slägga) Brons: Nils Engdahl (400m), Eric Backman (5000m), Bo Ekelund (höjd), Erik Abrahamsson (längd), Erik Almlöf (tresteg), Bertil Ohlson (tiokamp), Män (4x100m).

1924 Paris, Silver: Edvin Wide (10000m), Gunnar Lindström (spjut), Män (4x400m)
Brons: Edvin Wide (5000m), Sten Pet
tersson (110m häck).

1928 Amsterdam, Guld: Erik Lundqvist (spjut) Silver: Erik Byhlén (800m), Ossian Skiöld (slägga) Brons: Edvin Wide (5000m), Edvin Wide (10000m), Inga Gentzel (800m), Ruth Svedberg (diskus).

1932 Los Angeles, Silver: Eric Svensson (tresteg).

1936 Berlin, Brons: Henry Jonsson-Kälarne (5000m), Fred Warngård (slägga).

1948 London, Guld: Henry Eriksson (1500m), Tore Sjöstrand (3000m hinder), Arne Åhman (tresteg) Silver: Lennart Strand (1500m), Erik Elmsäter (3000m hinder) Brons: Bertil Albertsson (10000m), Göte Hagström (3000m hinder), Rune Larsson (400m häck), Män (4x400m), Ann-Britt Leyman (längd).

1952 Helsingfors, Brons: Gustaf Jansson (marathon), Ragnar Lundberg (stav).

1972 München, Brons: Rickard Bruch (diskus).

1976 Montreal, Guld: Anders Gärderud (3000m hinder).

1984 Los Angeles, Silver: Patrik Sjöberg (höjd) Brons: Kenth Eldebrink (spjut).

1988 Seoul, Brons: Patrik Sjöberg (höjd).

1992 Barcelona, Silver: Patrik Sjöberg (höjd).

1996 Atlanta, Guld: Ludmila Engquist (100m häck).

2000 Sydney, Brons: Kajsa Bergqvist (höjd).

2004 Aten, Guld: Stefan Holm (höjd), Christian Olsson (tresteg), Carolina Klüft (sjukamp).

För mer information, se Svenska Friidrottsförbundets hemsida.

Fäktning

Fäktningstävlingarna kommer att hållas Fencing Gymnasium, National Conference Center (国家会议中心击剑馆).

Fäktning var en olympisk sport redan vid de första moderna spelen 1896. Sporten har utvecklats från de antika spelen och är endast en av fyra sporter som har funnits med vid samtliga olympiska spel.

Tre typer av vapen används; florett, sabel och värja. Varje lag består av tre medlemmar och samtliga medlemmar duellerar motstående lags samtliga medlemmar.

Sverige har tidigare tagit följande medaljer: Värja (individuellt), herrar 1980, Harmenberg, guld. Vid OS 1984 tog Vaggo silver i värja (individuellt), herrar.

Sverige har också tagit medaljer i värja, lag. Detta skedde 1936 (silver), 1952 (silver) och 1976 (guld).

För mer information, se Svenska Fäktförbundets hemsida.

Gymnastik

Tävlingarna i gymnastik kommer att hållas på National Indoor Stadium (国家体育馆) (artistisk gymnastik  och trampolin), och på Beijing University of Technology Gymnasium (北京工业大学体育馆) (rytmisk gymnastik).

Gymnastik fanns på programmet redan vid de första moderna spelen 1896 och fanns även med vid de antika olympiska spelen. Liknande sporter har även funnits i de antika Rom, Persien, Indien och Kina.

Trampolin blev en olympisk gren först under OS i Sydney 2000.

För mer information, se Svenska Gymnastikförbundets hemsida. 

Handboll

Tävlingarna i handboll kommer att hållas vid National Indoor Stadium (国家体育馆) och Olympic Sports Center Gymnasium (奥体中心体育馆).

Handboll blev en olympisk sport 1936 vars moderna version först uppstod under slutet av 1800-talet och spelades då i Tyskland, Danmark och Sverige. Handboll spelades då på gräs och kom att flyttas inomhus först vid spelen i München 1972. Damhandboll blev en olympisk gren 1976.

Handboll är ett snabbt spel som består av två 30-minuters halvlekar med en paus på 10 minuter i mellan.

För mer information, se Svenska Handbollförbundets hemsida.

Judo

Judotävlingarna kommer att hållas vid Beijing Science and Technology University Gymnasium (京科技大学体育馆).

Judo blev en olympisk gren 1964. Sportens ursprung kommer från jujitsu som utövades av samurajerna i det gamla Japan.  Judo kom att utvecklas som en sport av Dr, Jigoro Kano 1880 och när Japan var värd för OS 1964 (i Tokyo) hade värdlandet rätt att lägga till en sport och Japan valde då judo. Damjudo blev olympisk gren 1992.

Från ursprungligen fyra viktklasser finns den numera sju klasser. En tävling varar i fem minuter för herrar och fyra minuter för damer.

För mer information, besök Svenska Judoförbundets hemsida.

Kanot/Kajak

Tävlingarna i kanot/kajak kommer att hållas vid Shunyi Olympic Rowing-Canoeing Park (奥林匹克水上公园).

Sportens historia är mycket gammal då kanoter och kajaker användas för flera tusen år sedan för jakt, fiske och resor, speciellt bland indianer och polyneser. Den äldsta kanot som hittats är ca 6.000 år gammal och fanns nära Eufrat.

Sporten blev olympisk vid OS i Berlin 1936. Europa är traditionellt ledande inom sporten med Tyskland, Sverige och länderna från f.d. Sovjetunionen i topp.

Tävlingarna i maraton hålls på stilla vatten där damer tävlar i 500-meter K1, K2 and K4 (siffrorna anger antalet paddlar, K står för kajak). Herrar tävlar i 500m och 1000m K1 and K2, 1000m K4 och 500m och 1000m C1 och C2 (C står för kanot).

1972 lades slalom på det olympiska programmet. Slalom består av herrarnas K1, C1 och C2, och damernas K1. På banan finns mellan 20-25 portar i forsande vatten, banan är över 300 meter. Målet är att komma i mål så snabbt som möjligt, men den tävlande får tillägg för varje port som missas.

För mer information, besök Svenska Kanotförbundets hemsida.

Landhockey

Tävlingarna i landhockey kommer att hållas på Hockey Field, Olympic Green (奥林匹克森林公园曲棍球场).

Landhockey är den äldsta kända sporten med boll och klubba. Den har spelats i Persien så tidigt som 2000 f.v.t. Sporten blev organiserad i slutet av 1800-talet och blev en olympisk sport 1908. Indien dominerade tidigare sporten genom att vinna alla olympiska medaljer mellan 1928 och 1956.

För mer information, besök Svenska Landhockeyförbundets hemsida.

Modern femkamp

Tävlingarna i modern femkamp kommer att hållas på Olympic Sports Center Stadium (löpning och ridning) (奥体中心体育场), Ying Tung Natatorium (simning) (英东游泳馆) och på Fencing Gymnasium, National Conference Center (fäktning och skytte) (国家会议中心击剑馆).

Enligt legenden föddes härstammar modern femkamp från en fransk kavalleriofficerare från 1800-talet. Han skickades ut till häst för att leverera ett meddelande. Han red över mycket oländig terräng, över fiendens linjer och behövde duellera fienden med svärd. Officeren vann duellen med hästen blev skjuten av en annan fiendesoldat. Efter att hästen fallit sprang officeren och kom fram till en flod som han simmade över för att till slut överlämna meddelandet. Därav de olika grenarna i modern femkamp.

Modern femkamp blev olympisk sport vid spelen i Stockholm 1912 och består av ridning, löpning, simning, fäktning och skytte. Tidigare hölls tävlingarna under 4-5 dagar, men har sedan spelen i Atlanta kommit att hållas under en dag.

Tävlingarna börjar med skytte då femkamparna har 40 sekunder på sig att skjuta 20 skott med en luftpistol på ett mål 10 meter iväg med en diameter på 17 cm. Därefter kommer fäktning och simning. Simningen består av 200 meter fristil. Därefter är det dags för ridning där varje tävlande har 20 minuter på sig att lära känna den häst de kommer att ha. Den sista tävlingen är 3.000 m löpning där deltagarna får börja i intervaller utefter resultaten på de tidigare tävlingarna. Den som kommer först i mål under löpningen vinner hela femkampen. Tävlingarna är för både herrar och damer.

Ridning

Tävlingarna i ridsport kommer inte att hållas i Beijing, utan i Hongkong på Hong Kong Equestrian Venues (香港奥运赛马场) i Hongkong (香港).

Ridning började som olympisk idrott 1900 och består idag av fälttävlan, dressyr och hopp. Fram till 1948 var fälttävlan endast öppen för officerare. Under de antika spelen fanns tävlingar med häst och vagn.

Dressyr har ibland beskrivits som häst-ballet. Hästen gör sju rörelser, eller tester, under tre ronder. De två första ronderna består av rutinrörelser, medan den tredje och sista ronden består av fristil, ackompanjerad med musik. Poängen är satt av domare.

Hästhopp började på Irland och landets tradition för rävjakt. Under tävlingarna skall hästen hoppa över vanligtvis 15 hinder. Strafftid tilldelas om hästen river eller vägrar.

Sverige har under OS historia tagit följande medaljer:

Guld i laghoppning under OS i Paris 1924, OS i Antwerpen 1920 och OS i Stockholm 1912.

Silver i laghoppning under OS i Aten 2004.

Brons i laghoppning under OS i Amsterdam 1928.

Brons i individuellt hästhopp under OS i Los Angeles 1932 och OS i Antwerpen 1920.

Guld i lag, fälttävlan, OS i Helsingfors 1952, Antwerpen 1920, Stockholm 1912.

Silver i lag, fälttävlan, OS i London 1948, Paris 1924.

Guld i individuell fälttävlan vid OS i Stockholm 1956, OS i Helsingfors 1952, Antwerpen 1920, Stockholm 1912.

Silver i individuell fälttävlan vid OS i Antwerpen 1920.

Brons i individuell fälttävlan vid OS i München 1972, OS i London 1948, OS i Los Angeles 1932.

Guld i lag dressyr vid OS i Stockholm 1956, OS i Helsingfors 1952.

Silver i lag dressyr vid OS i Los Angeles 1942, OS i Amsterdam 1928.

Brons i lag dressyr vid OS i Los Angeles 1984, OS i München 1972, OS i Berlin 1936.

Guld i individuell dressyr vid OS i Paris 1924, OS i Antwerpen 1920, OS i Stockholm 1912.

Silver i individuell dressyr vid OS i Paris 1924, OS i Antwerpen 1920, OS i Stockholm 1912.

Brons i individuell dressyr vid OS i London 1948, OS i Amsterdam 1928, OS i Antwerpen 1920, OS i Stockholm 1912.

För mer information se Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Rodd

Roddtävlingarna kommer att hållas på Shunyi Olympic Rowing-Canoeing Park (奥林匹克水上公园). Rodd blev en olympisk sport redan vid de första olympiska spelen 1896.

Rodd kräver stor uthållighet och kan komma upp i hastigheter på 10m/s. Den största roddaren i modern tid anses vara Steve Redgrave från Storbritannien som vann fem olympiska spel.

1976 lades damrodd till programmet. Båtarna har en, två, fyra eller åtta roddare. I båtar med åtta roddare finns även en coach. 

För mer information se Svenska Roddförbundets hemsida eller deras roddportal.

Segling

Seglingarna kommer att hållas vid Qingdao International Sailing Centre (青岛国际帆船中心) i Qingdao (青岛), Shandongprovinsen (山东省), alltså inte i Beijing.

Segling blev en olympisk sport vid OS i Paris 1900. Tävlingsformat och klasser har sedan dess frekvent genomgått förändringar. Tävlingarna varar mellan 30 och 75 minuter. Poäng fås beroende på resultaten i varje race.

För mer information, besök Svenska Seglarförbundets hemsida.

Simhopp

Tävlingarna i simhopp kommer att hållas på National Aquatics Center (国家游泳中心 ).

Dykning utvecklades i Europa under 1600-talet. Olika sorters simtävlingar fanns med redan vid de första moderna spelen 1896, men det var först efter ett möte mellan olika länder 1908 som gemensamma regler och dagens grenar beslöts. Simhopp som det ser ut i dag började under OS 1924. Synkroniserad dykning och pardykning introducerades i Sydney 2000.

Deltagarna utför en serie med olika simhopp och får sedan upp till 10 poäng beroende på skicklighet och elegans. Dessa poäng justeras sedan med åtanke på svårighetsgraden i hoppet. En omvänd 1.5 somersault med 3.5 twists räknas som en av de absolut svåraste manövrarna att utföra i ett hopp.

Domarna dömer på sådana saker som själva uthoppet, hur manövrarna utförs och nerslaget. När det kommer till synkroniserad dykning dömer nio domare, annars sju domare.

För mer information, besök Svenska Simförbundets hemsida.

Simning

Tävlingarna i simning kommer att hållas på National Aquatics Center (国家游泳中心 ).

Sporten fanns med redan vid de första spelen i Aten 1896, och började då ute i vanligt havsvatten. Inomhustävlingarna började 1908. Damsimning började 1912.

Tävlingarna innefattar bl.a. fristil på 50, 100, 200, 400, 800 (endast damer), 1500 (endast herrar) och 10 000 meter. Fjärilssim hålls på 100 och 200 meter. meter. Varje heat har max 8 deltagare.

Synkroniserad simning, eller vattenballet som det kallades från början, startade i Kanada på 1920-talet. Grenen började som en utställningsgren under OS 1948 och blev en olympisk sport fört under OS i Los Angeles 1984. Tävlingarna är endast öppna för damlag.

För mer information, besök Svenska Simförbundets hemsida.

Skytte

Tvälingarna kommer att äga rum på Beijing Shooting Range Hall (北京射击馆) (kval och final; 10,25 och 50m.) och på Beijing Shooting Range Clay Target Field (北京射击场飞碟靶场).

Skyttetävlingar fanns med redan vid OS i Aten 1896. Den mest legendariska inom sporten är nog Karoly Takacs från Ungern som var med i Ungerns VM-lag fram till att en granat exploderade i hans högra hand 1938. Tio år senare vann han två OS-guld efter att ha lärt sig att skjuta med vänster hand.

Sporten har växt från 3 tävlingar 1896 till 17 tävlingar idag, sju för damer och tio för herrar. Svenska medaljer är som följer:

OS i Aten 1906; Silver i duellpistol 25m och brons i duellpistol 25 m.

OS i London 1908: Guld i hjort, enkelskott, brons i hjort enkelskott.

OS i Stockholm 1912: Guld (2), silver och brons i gevär 25 m mot figur, silver och brons i duellpistol 30 m, guld och silver i hjort enkelskott,  guld, silver och brons i hjort dubbelskott.

OS i Antwerpen 1920: Guld och silver i armégevär 600 m ligg, silver i hjort enkelskott.

OS i Paris 1924: Guld i silhuettpistol, silver och brons i hjort.

OS i Los Angeles 1932: Guld i gevär 50m, 30 skott liggande.

OS i Berlin 1936: Guld i fripistol 50 m, 60 skott och brons i silhuettpistol.

OS i London 1948: Brons i gevär 50 m, 60 ligg, brons i fripistol, brons i silhuettpistol.

OS i Helsingfors 1952: Silver och brons i lerduvor och silver i hjort, enkel + dubbelskott.

OS i Melbourne 1956: Silver i Hjort, enkel + dubbelskott, brons i gevär 50 m, 3x40.

OS i München 1972: Guld i Fripistol 50 m, 60 skott (Ragnar Skanåker).

OS i Moskva 1980: Silver i lerduvor, skeet 200, brons i gevär 50 m, 3x40.

OS i Los Angeles 1984: Silver i fripistol 50 m, 60 skott (Ragnar Skanåker).

OS i Soul 1988: Silver i fripistol 50 m, 60+10 skott (Ragnar Skanåker).

OS i Barcelona 1992: Brons i fripistorl 50 m, 60+10 skott (Ragnar Skanåker).

OS i Sydney 2000: Guld i gevär 50 m, 60+10 skott, guld i dubbeltrap damer.

För mer information, besök Svenska Sportskytteförbundets hemsida.

Softboll

Tävlingarna i Softboll kommer att hållas vid Fengtai Softball Field (丰台垒球场). 1996

En softboll är inte mjuk, utan hård som en baseboll med enda skillnaden att den är något större. Spelet kan också vara hårt då en boll kan flyga i 160 km i timmen.

För mer information om baseball, se Svenska Baseball och Softballförbundets hemsida.

Taekwondo

Tävlingarna i Taekwondo kommer att hållas på Beijing Science and Technology University Gymnasium (京科技大学体育馆).

1955 valde en grupp av koreanska ledare för olika självförsvarsgrenar att välja taekwondo som en typisk koreansk självförsvarssport och därmed förenades i försöken att marknadsföra sporten internationellt. Vid OS i Sydney 2000 fick taekwondo OS-debut.

Tävlingarna består av fyra viktklasser för herrar och damer. En poäng ges för varje godkänt slag och poäng dras av vid straff.

För mer information, besök Svenska Taekwondoförbundets hemsida.

Tennis

Tävlingarna i tennis kommer att hållas på Tennis Center, Olympic Green (奥林匹克森林公园网球场).

Tennis blev en olympisk sport redan vid de första spelen i Aten 1896, men förlorade status som OS-gren efter gräl 1924 om var gränsen mellan amatörer och professionella skulle dras. Först vid OS i Seoul 1988 återvände tennis som en medaljsport och har idag både dam och herrtävlingar.

I tennistävlingarna under OS blir den tävlande utslagen efter första förlusten. Alla matcher utom finalen spelas bäst av tre (finalen är bäst av fem).

Sverige har tagit följande medaljer under OS:

Brons i både damsingel och herrdubbel inomhus under OS i London 1908, Silver i herrdubbel inomhus och mixeddubbel utomhus samt brons i mixeddubbel inomhus under OS i Stockholm 1912.

I Seoul 1988 tog Stefan Edberg brons i herrsingel samt brons tillsammans med Anders Järryd i herrdubbel.

För mer information, besök Svenska Tennisförbundets hemsida.  

Triathlon

Tävlingarna i triathlon kommer att hållas på Triathlon Venue (铁人三项赛场).

Triathlon är en ny sport, vars historia går tillbaka till 1974. OS-debut för sporten kom vid OS i Sydney 2000. Sporten ställer krav på att atleten skall vara uthållig inom simning, cykling och löpning. Under de olympiska tävlingarna skall atleten simma 1.5 km, cykla 40 km och springa 10 km. Det finns ingen paus i mellan och herrar förväntas slutföra hela tävlingen på ca 1 timma och 50 minuter, medan det för damer tar strax över 2 timmar.

För mer information, besök Svenska Triathlonförbundets hemsida.

Tyngdlyftning

Tyngdlyftningstävlingarna kommer att hållas vid Beihang University Gymnasium (北京航空航天大学体育馆).

Tyngdlyftning är en urgammal sport och var med på de första moderna olympiska spelen i Aten 1896. Den som vinner i kategorin supertungvikt brukar kunna kalla sig världens starkaste man/kvinna. Damtävlingar infördes under OS i Sydney 2000.

För mer information, besök Svenska Tyngdlyftningsförbundets hemsida.

Vattenpolo

Tävlingarna i vattenpolo kommer att hållas vid National Aquatics Center (国家游泳中心) och Ying Tung Natatorium (英东游泳馆).

Vattenpolo är en gammal sport i OS-sammanhang och hade sin OS-debut i Paris 1900. Sporten började som en vattenversion av rugby i 1700-talets England. Vid OS i Sydney 2000 kunder kvinnor för första gången vara med och tävla.

Under matchen är det förbjudet att röra botten på polen eller någon av sidorna. En Match spelas 4x7 minuter.

För mer information, besök Svenska Simförbundets hemsida.

Volleyboll

Tävlingarna i Volleyboll kommer att hållas på Capital Indoor Stadium (首都体育馆) och Beijing Institute of Technology Gymnasium (北京理工大学体育馆). 

Volleyboll uppfanns i USA 1895 och kallades då minonette. 1964 introducerades sporten av Japan till OS och blev en olympisk sport.

Matcherna spelas i bäst om fem set. De första fyra spelas till 25 poäng och det sista till 15. Ett lag måste vinna med mer än två poäng.

För mer information, besök Svenska Volleybollförbundet hemsida.

Schema

M= matcher, F=finaler

Samtliga tävlingar i augusti 2008 (BOCOG)

Gren 6 O 7 T 8 F 9 L 10 S 11 M 12 T 13 O 14 T 15 F 16 L 17 S 18 M 19 T 20 O 21 T 22 F 23 L 24 S Antal finaler
Öppnings-ceremoni     X                                  
Avslutnings-ceremoni                                     X  
Badminton       M M M M M M F1 F2 F2               5
Baseball               M M M M R M M M R M F1   1
Basket       M M M M M M M M M M M M M M F1 F1 2
Beach-volleyball       M M M M M M M M M M F1 F1         2
BMX                                 F1 F1   2
Bordtennis               M M M M F1 F1 M M M F1 F1   4
Boxning       M M M M M M M M M M M M   M F5 F6 11
Brottning (grekisk-rommersk)             F2 F2 F3                     7
Brottning (freestyle)                     F2 F2   F2 F2 F3       11
Bågskytte       M F1 F1 M M F1 F1                   4
Cykling (bana)                 M F2 F1 F1 F3 F3           10
Cykling (landsväg)       F1 F1     F2                       4
Fotboll M M   M M   M M   M M   M M   M F1 F1   2
Friidrott                   F3 F4 F5 F6 F5 F3 F7 F6 F7 F1 47
Fäktning       F1 F1 F1 F1 F1 F2 F1 F1 F1               10
Handboll       M M M M M M M M M M M M M M F1 F1 2
Gymnastik (artistisk)       M M   F1 F1 F1 F1   F4 F3 F3 G         14
Gymnastik (rytmisk)                               M M F1 F1 2
Gymnastik (trampolin)                     M   F1 F1           2
Hockey         M M M M M M M M M M M M F1 F1   2
Judo       F2 F2 F2 F2 F2 F2 F2                   14
Kanot / Kajak (stilla vatten)                         M M M M F6 F6   12
Kanot /Kajak (slalom)           M F1 M F2                     4
Modern femkamp                               F1 F1     2
Ridning (dressyr)               M F1 R   M     R F1       2
Ridning (fälttävlan)       M M M F2                         2
Ridning (hoppning)                     M   M F1     F1 R   2
Rodd       M M M M M M R F7 F7               14
Segling       M M M M M M M 2 1 2 2 2 2 R R   11
Simhopp                       1 1 1 1 1 1 1 1 8
Simning       F4 F4 F4 F4 F4 F4 F4 F4       F1 F1       34
Skytte       F2 F2 F2 F2 F2 F1 F1 F2 F2               15
Softball             M M M M M M M R M F1       1
Synkroniserad simning                       M M F1   M F1     2
Taekwondo                             F2 F2 F2 F2   8
Tennis         M M M M M M F2 F2               4
Triathlon                           F1 F1         2
Tyngdlyftning       F1 F2 F2 F2 F2   F2 F1 F1 F1 F1           15
Vattenpolo       M M M M M M M M M M M F1 M   F1   2
Volleyball       M M M M M M M M M M M M M M F1 F1 2
Antal finaler       11 13 12 18 16 17 18 28 29 19 22 14 20 22 31 12 302
Gren 6 O 7 T 8 F 9 L 10 S 11 M 12 T 13 O 14 T 15 F 16 L 17 S 18 M 19 T 20 O 21 T 22 F 23 L 24 S Antal  finaler

Länkar och källor

 

IOC - The International Olymplic Committee

Riksidrottsförbundet

The official website of the BEIJING 2008 Olympic Games - Games of the XXIX Olympiad

Boka resa till Kina

Resor till Beijing och Kina kan bl.a. bokas hos följande resebyråer:

Doodle

DTF Travel

Flygcentrum

Flygvaruhuset

Metro Travel

Mr Jet

Seat24

Sista minuten

Travellink

Travelstart

Rekommenderad läsning

Böcker om sport och OS

Anrell, Lasse, 2002. Sportgrodor 2002. Scampi Förlag.

Bodström, Thomas, 2006. VM-feber. Fotboll, vänskap, besatthet. Bokförlaget Lind & Co AB.

Foer, Franklin, 2006. Fotboll förklarar världen en [osannolik] teori om globaliseringen. Ordfront/Ordfront Galago, Sverige.

Folley, Malcolm, 2006. Borg mot McEnroe. Norstedts Förlag, Sverige.

Hindmar, Lars, 2005. Olympiska profiler och stofiler. Bokförlaget Akvaristen AB.

Hård, Jacob, 2005. Sport. Gleerups Utbildning AB, Sverige.

Jansson, Lars-Ivar, 2004. Sportåret 2004: Historien bakom bilderna. Egmont kärnan.

Ljungberg, Mikael, 2005. Mjuka drömmar - hårda mål. Sportförlaget i Europa AB, Sverige.

Malmsten, Krister, 2005. Idrottens föreningsrätt. Norstedts juridik AB.

Nyberg, Andreas, Persson, Åke, Gahrton, Måns, 2006. Fotbolls-VM genom tiderna. Månpocket, Sverige.

Samuelsson, Mats, 2006. Då stannade Sverige, historien om Björn Borg och Ingemar Stenmark. Bokförlaget Semic, Sverige.

Stener, Jan, 2004. Judoboken, från nybörjare till avancerad. Jure Förlag AB, Sverige.

Stolpe, Staffan, 2004. Olympia och de antika spelen. Carlsson Bokförlag AB.

Törnqvist, Jan 2006. Till seglaren. B. Wahlströms bokförlag, Sverige.

Weegar, Tom, 2006. Fotbollshjältar, från Nacka till Brolin. LL-förlaget.

Kina

Booz-Morejohn, Ingrid, 2006. Resa till Kina. ICA Bokförlag, Sverige.

Burgman, Torsten 1998. Kinabilden i Sverige: från 1667-1998; från Kang-Xi till Mao Zedong och Jiang Zemin. Historisk media.

China 2005. Lonely Planet Publications Ltd, Hawthorn, Victoria.

Fairbank, John K, Goldman, Merle, 2005. China: A New History. Harvard University Press. Används vid Lunds och Stockholms universitet. En av de bästa böckerna som finns gällande Kinas historia.

Granqvist, Hans, 2001. Filosofi i Kina: De Stora Filosoferna, Folktron Och Spådomsböckerna. SVENSKA FÖRLAGET liv & ledarskap ab.

Gustafsson Chen, Anna, 2004. Kina Berättar, Solskenet i munnen; 10 noveller. Bokförlaget Tranan. Novellsamlingen är ett smakprov på vad dagens unga kinesiska litteratur har att erbjuda.

Hsiung, Deh-Ta, 1998. Vegetariskt från Kina, Över 70 läckra recept från Fjärran Östern. Läsförlaget, Sverige.

Kjellgren, Björn 2000. Kinakunskap. Studentlitteratur. Används bl.a. vid Stockholms universitet.

Kina: Willmaguide. 2000. Kartförlaget

Lindqvist, Cecilia 1999. Tecknens Rike. Albert Bonniers förlag AB. En mycket känd svensk bok om kinesiska tecken. Används bl.a. som kurslitteratur vid Uppsala universitet.

Kina, Länder i fickformat. Utrikespolitiska institutet.

Kjellgren, Björn 2000. Kinakunskap. Studentlitteratur. Används bl.a. vid Stockholms universitet.

Lilliehök, Catarina, 2006. Mei Wanti! Inga Problem! Om livet i dagens Kina. Natur och Kultur. Personligt hållen skildring av livet i dagens Kina. Författaren, svensk journalist som flera år bott och arbetat i Kina, skriver om kulturkrockar, landets förändring, vardagsliv, studier, arbete, hälsovård, företagskultur och ekonomisk utveckling m.m. 

Lovell, Julia, 2006. Den stora muren - Kinas historia under 3000 år. Norstedts, Sverige.  

Myrdal, Eva. Kina före Kina. Östasiatiska Museet, Sverige.

Tong, Su, 2001. Röda Lyktan: Två Berättelser Från Kina.  En bok för alla, Sverige.

Trolliet, Pierre, 1997. Kinas geografi. Alhambra, Sverige.


* "Tong yi ge shijie, tong yi ge mengxiang - En värd, en dröm"

 

   

© Eskil Fredriksson 2005-2010. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Tips om länk eller kommentar gällande innehållet? Skicka då gärna e-mail till mig.

Senast uppdaterad: 2010-10-26