Studier vid Fudan Daxue 2005

Vänster: gatubild från Macau, höger: från Förbjudna staden, Peking. Egna bilder

2005

2006

 

 

 

Google
Web www.chinastudies.se
   

Det här är tänkt att bli min blogg om mina studier vid Fudan Daxue i Shanghai med start hösten 2005. Avresan går den 26 augusti från Arlanda via Kastrup.

15 augusti 2005

Allt pappersarbete är fixat och jag och min flickvän vilar ut hos mina föräldrar i Åseda, Småland. Allt har gått förvånansvärt smidigt utan problem. Det enda som kunde ha gått snett var att jag saknade ett läkarintyg om att jag inte har syfilis, men den trevliga personalen på kinesiska ambassaden i Stockholm lät mig ändå få visum. Det var tydligen någon information som Fudan Daxue hade missat i de papper de skickat som underlag för läkarundersökning. Papperna är tyvärr lite otydliga, men för den som undrar om vilka prover som behöver tas och skickas med för visumansökan är det blodprovsresultat, HIV, syfilis, röntgen (räcker med ett intyg om att lungorna är i bra skick - men plåtarna skall helst tas med till Kina), blodtyp och ekg.

CSN har jag inte haft några problem med. Efter att jag skickade in ansökan tog det fyra dagar innan beslut kom och pengarna blev insatta på mitt konto idag. Det som jag hade problem med förra gången jag pluggade i Kina verkar inte finnas den här gången. T.o.m. språkblanketten blev korrekt ifylld (ok, jag fyllde i all information jag visste om och mailade resten till Fudan University med en övertydlig instruktion om hur den skulle fyllas i... i Dalian hade de inte ens lyckats förstå att den behöver skrivas under). 

Det som återstår nu inför avresan till Shanghai är att på onsdag åka till Stockholm och tömma vår lägenhet, låta min kinesiska flickvän som jag tog med mig från mina studier i Kina förra gången och som nu bott med mig i Sverige i två år träffa sin komvuxlärare för att lägga upp distansstudierna i svenska. Sedan är det bara att vila upp sista veckan i Småland hos mina föräldrar innan vi kan resa. Härligt! Jag längtar redan efter att få komma ifrån Sverige och hoppas att jag aldrig igen behöver flytta tillbaka. 

Målet med att flytta tillbaka till Kina är, förutom att lära mig bättre kinesiska, att försöka hitta ett jobb och kunna slå mig ner med min flickvän där. Vi har båda nu provat både Sverige och Kina och Kina vinner helt klart!

20 Augusti

Har nu varit i Stockholm och flyttat ut alla våra saker. Stockholm är en ganska trevlig stad ändå, och det känns som om jag nog kommer att sakna Stockholm lite grann. Det är ändå härligt att veta att om bara sex dagar sitter vi på flyget till vårt (förhoppningsvis) nya hem i fjärran östern. Men visst kan Stockholm vara bra, om det inte vore för att det har blivit så smutsigt.

Vy över Stockholm från Södermalm. Egen bild.

25 augusti

Imorgon åker vi! Tidigt (runt 9) går flyget från Öjaby (Växjö) till Stockholm där vi skall träffa min moster innan vi flyger vidare till Shanghai via Köpenhamn. Känns kul och spännande. På söndag morgon cirka klockan 5 svensk tid är vi framme i Shanghai. Det enda som känns lite nervöst är att kunna hitta en trevlig och billig lägenhet att bo i, men vi har kollat lite på nätet och det verkar inte alls svårt att hitta.

På måndag nästa vecka är det dags för registrering vid Fudan Daxue. Jag borde nog plugga lite mer kinesiska innan dess för att fräscha upp mina kunskaper så jag kan börja i en så avancerad klass som möjligt. Håller på att läsa Tintin, Blå Lotus på kinesiska (Lan lian hua).

Vi har hållit på och packa och städa hela dagen idag. Tyvärr blev det en hel del övervikt, 6 kilo plus minst 6 kilo i handbagage. Hoppas personalen är trevlig och resonlig vid incheckningen, 20 kg per person är absolut inte tillräckligt när man flyttar! Ibland går det ju bra och ibland inte... Det hände mig en gång i Hongkong att jag fick stå på flygplatsen framför incheckningen och slänga stora delar av min packning.

Nu är det dags för att sova - så bra det nu går natten innan resan. Jag har stora förhoppningar om mitt kommande liv i Kina och har satt stora krav på mig själv att lyckas påbörja min karriär. Senast i juli nästa år hoppas jag ha lyckats få ett jobb i Kina!

31 augusti

Vi är framme i Shanghai sedan i lördags, men har nu först äntligen tid att kunna sitta ner och ta det lite lugnt. Klockan är över halv ett, men eftersom jag fortfarande är van vid den svenska tiden känns det svårt att tvina sig att gå till sängs. De första dagarna i Shanghai (särskilt de två första) har varit ganska problematiska, varefter saker har ordnat upp sig och vi är nu ganska nöjda med tillvaron.

Resan till Shanghai gick utan problem, med SAS från Växjö till Stockholm, sedan till Köpenhamn varefter vi åkte vidare till Shanghai. Måste säga att SAS:s service på planet mellan Köpenhamn och Shanghai var alldeles utmärkt, kan knappt tro att det är samma företag som på de två andra sträckorna, där servicen som vanligt var nästan noll. Vårt bagage hade över 10 kg övervikt, men vi slapp krångel.

Väl framme i Shanghai dagen därpå var det dags att hitta någonstans att bo. Där det var tänkt att vi skulle bo de första nätterna innan vi hittat egen lya fungerade inte, så vi fick ta in på hotell. Resten av lördagen och söndagen, som vi helst hade velat ägna åt vila då vi var trötta efter resan och led av jetlag, fick ägnas åt att leta lägenheter för fullt. Vi började med att ta oss till området kring Fudan Daxue, (Fudan universitet). Vi hittade där några mindre mäklare som kunde hjälpa oss i sökandet. Efter att ha förklarat vad vi letade efter, en tvåa eller trea, runt 2000kr i månaden och ren, gärna i höghus där just renlighet och hygien hade högsta prioritet blev vi medsläpande till ett flertal lägenheter där hygien antagligen ansågs som det minst viktiga. Vi gick då till en annan mäklare och blev visade runt till flera lägenheter av samma kvalité som tidigare. Tyvärr slösades vår och hans tid bort då han envisades med att visa samma typ av lägenhet hela tiden trots att vi klart sa att det inte var intressant. Vi hittade dock en lite större mäklare närmare hotellet som sa att han antagligen kunde hjälpa oss, men eftersom det var sent skulle vi återkomma nästa dag.

På söndagen begav vi oss till den mäklare som dagen tidigare hade lovat att kunna hjälpa oss. Han sa att tyvärr var den lägenheten han tänkt på kvällen innan redan uthyrd, så istället tog han med oss att besöka fyra alldeles förstora och smutsiga lägenheter. Efter att ha lämnat denna mäklare bestämde vi oss för att vi antagligen var tvungna att gå upp i pris, kanske över 3000 yuan/månad (yuan och svensk krona är värd ungefär lika mycket) för att hitta något acceptabelt som inte ligger allt för långt från Shanghais centrala delar. De lägenheter vi sett var ju visserligen stora, men av låg kvalité och kostade alla runt 2500 i månaden. Vi tog oss ner till de centrala delarna kring Nanjing lu för att söka upp ett Internetkafé och kanske få nya idéer. Vi hittade några annonser från området där hotellet ligger (Hongkou) och bestämde oss att ta oss till några av skyskraporna där för att leta lägenhet. Kommunikationerna till Fudan därifrån verkar vara goda. På vägen dit hittade vi dock en större mäklarbyrå, inte alls så smutsig som de andra där de anställda dessutom hade slips på sig. Vi bestämde oss för att göra ett nytt försök och efter att ha berättat våra önskemål blev vi medtagna till en nybyggd lägenhet på 60 kvadratmeter på sjunde våningen av trettio för 2600 i månaden. Vi funderade på saken till nästa dag då vi bestämde oss för att ta den, och flyttade också in samma dag.

Lägenheten är helt nybyggd och har ett utmärkt läge mellan Shanghais centrala delar och universitetet. Det är en mycket lyxig lägenhet i ett välbevakat mansion. Den har köpts av investeringsskäl, vilket betyder att mäklarföretaget som hjälpte oss till lägenheten förvaltar den åt en privatperson som mestadels bara väntar på att priset skall gå upp. Lägenheten köps möblerad, s.k. hotellägenhet och eftersom den är ny är vi de första att bo i den och allt, inklusive TV, tvättmaskin, kyl, frys, mikro m.m. är nytt. När vi flyttade in stod det mesta fortfarande kvar i lådor. En annan härlig sak är att en park har nyligen byggts mitt emot huset.

De senaste dagarna sedan vi flyttade in har vi använt åt att till sådant som behövs, t.ex. husgeråd, lakan, saker för att städa m.m. Det är mycket som vi har behövt fixa som telefon, internet, mobiltelefon, gas, lampor och annat som än ej installerats. Idag fick vi gasen installerad, men upptäckte tyvärr att den verkar läcka då köket fick en konstig gaslukt. Vakt tillkallades (skönt med 24-timmars bevakning) och gasen stängdes av. Tyvärr innebär det också att vi får fortsätta att duscha i kallt vatten. På inrådan av vakten kommer natten också att tillbringas med öppna fönster.

September

   

 

BlogRankers.com

© Eskil Fredriksson 2005. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Senast uppdaterad: 2006-07-04